Pomes farcides gratinades
- Programa: Cuines amb Marc Ribas
- Cuina: Maria Adela Mateu (mestressa de casa d'Altafulla)
- Dificultat: Mitjana
- Temps: Més d'una hora
- Restaurant: Cuines de casa
- Informació nutricional -Obre
Si mengem la poma amb pell n'aprofitem millor la seva fibra i les seves vitamines i minerals.Amb la col·laboració de:
INGREDIENTS
- Ingredients ecològics per a 4 persones:
- 2 pomes àcides (Reineta, Granny Smith)
- 2 c/s de sucre
- fulles variades per amanir
- formatge ratllat (de diferents tipus)
- oli
- Per al sofregit:
- pernil salat
- béicon
- pinyons
- xampinyons
- sal
- pebre
- 1 all
- Per fer la beixamel:
- 1/2 ceba tallada molt petita
- 200 ml de llet
- oli d'oliva
- 1 c/s de mantega
- 1 c/s de farina
- sal
- nou moscada
- pebre negre mòlt
PREPARACIÓ
Per començar, preescalfeu el forn a 200 graus. Mentrestant, talleu les pomes a rodanxes d'1cm de gruix, amb la pell i sense el cor, que el traureu amb un aparell llevacors. Seguidament, espolseu les rodanxes de poma amb una mica de sucre i poseu-les a gratinar al forn a 200 graus durant uns 6 o 7 minuts. Quan estiguin cuites, traieu-les del forn i reserveu-les.
Per fer el sofregit, talleu el pernil i el béicon a talls molt petits, els xampinyons a daus petits, lamineu l'all i, en una paella ben calenta, sense oli, poseu-hi primer el béicon. De seguida, afegiu-hi els alls a làmines, el pernil, els xampinyons, salpebreu-ho, poseu-hi els pinyons, remeneu-ho bé perquè quedi tot ben amarat, coleu-ho, perquè perdi el greix sobrant, i reserveu-ho.
Per fer la beixamel, poseu a escalfar l'oli i la mantega en una altra paella. Quan estigui calent, afegiu-hi la ceba tallada petita i remeneu-ho fins que quedi tova. Després, poseu-hi la farina, remeneu-la perquè perdi el gust i es torri una mica, aboqueu-hi a poc a poc la llet freda i remeneu-ho amb unes varetes manuals, perquè la farina es desfaci bé i es vagi espessint la salsa. Quan tingui la consistència que busqueu, poseu-hi una mica de nou moscada, un polsim de sal i un toc de pebre negre mòlt i reserveu-la.
A continuació, barregeu el sofregit amb la beixamel, poseu-ne una cullerada sobre les pomes, esteses en una safata, afegiu-hi una mica de formatge ratllat i gratineu-ho lleugerament.
I ja per acabar, serviu 2 o 3 talls de poma per plat i acompanyeu-ho amb un buquet d'amanides variades amb una mica d'oli.
Per fer el sofregit, talleu el pernil i el béicon a talls molt petits, els xampinyons a daus petits, lamineu l'all i, en una paella ben calenta, sense oli, poseu-hi primer el béicon. De seguida, afegiu-hi els alls a làmines, el pernil, els xampinyons, salpebreu-ho, poseu-hi els pinyons, remeneu-ho bé perquè quedi tot ben amarat, coleu-ho, perquè perdi el greix sobrant, i reserveu-ho.
Per fer la beixamel, poseu a escalfar l'oli i la mantega en una altra paella. Quan estigui calent, afegiu-hi la ceba tallada petita i remeneu-ho fins que quedi tova. Després, poseu-hi la farina, remeneu-la perquè perdi el gust i es torri una mica, aboqueu-hi a poc a poc la llet freda i remeneu-ho amb unes varetes manuals, perquè la farina es desfaci bé i es vagi espessint la salsa. Quan tingui la consistència que busqueu, poseu-hi una mica de nou moscada, un polsim de sal i un toc de pebre negre mòlt i reserveu-la.
A continuació, barregeu el sofregit amb la beixamel, poseu-ne una cullerada sobre les pomes, esteses en una safata, afegiu-hi una mica de formatge ratllat i gratineu-ho lleugerament.
I ja per acabar, serviu 2 o 3 talls de poma per plat i acompanyeu-ho amb un buquet d'amanides variades amb una mica d'oli.