
Nou avenç per prevenir infeccions en implants biomèdics
Les infeccions associades als implants mèdics són un greu problema de salut. Un nou estudi, emmarcat en un projecte impulsat per La Marató, proposa una solució que redueix la proliferació de bacteris multiresistents en aquests dispositius
Un equip d'investigadors ha desenvolupat una nova estratègia per modificar químicament el poliuretà termoplàstic (TPU), un material àmpliament utilitzat en dispositius mèdics, amb l'objectiu de dotar-lo de propietats antibacterianes i prevenir infeccions associades als implants biomèdics. Aquesta innovació podria suposar un avenç significatiu en la seguretat i durabilitat dels implants mèdics. L'estudi s'emmarca dins d'un projecte finançat per La Marató de 3Cat del 2017 dedicada a les malalties infeccioses.
L'estudi, liderat per Imma Ratera, investigadora al grup de recerca Nanomol-Bio de l'ICMAB-CSIC i el CIBER-BBN i publicat recentment a ACS Applied Bio Materials, descriu com la modificació química de la superfície del TPU i l'estratègia de monocapa de molècules assemblades és clau per permetre l'ancoratge de la proteïna recombinant humana α-defensina 5 (HD5). Aquesta funcionalització específica de la superfície del material afavoreix la interacció amb la proteïna antimicrobiana i, en conseqüència, inhibeix de manera efectiva la formació de biofilms bacterians.
El material ha estat caracteritzat amb tècniques de ciència de superfícies avançades, que han confirmat l'eficàcia antibacteriana. Els resultats mostren una reducció significativa de la formació de biofilms de bacteris gram-positius i gram-negatius resistents, com "Pseudomonas aeruginosa", "Staphylococcus aureus" --resistent a la meticil·lina (MRSA)-- i "Staphylococcus epidermidis" --resistent a la meticil·lina (MRSE).
Aquesta tecnologia representa una alternativa prometedora als antibiòtics i metalls com la plata, i contribueix a combatre la resistència antimicrobiana en dispositius mèdics implantables. "L'avenç pot suposar un canvi en la prevenció d'infeccions en implants mèdics, reduint complicacions i millorant la seguretat dels pacients", afirma Ratera. Aquest descobriment obre noves vies per al desenvolupament de superfícies antimicrobianes en dispositius mèdics, amb un gran potencial per millorar els resultats clínics i reduir els costos sanitaris associats a infeccions hospitalàries.
L'estudi ha estat desenvolupat per investigadors de l'Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC) i del Centre de Recerca Biomèdica en XarxaBioenginyeria, Biomaterials i Nanomedicina (CIBER-BBN), en col·laboració amb l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), l'Hospital Clínic-Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) amb el Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa en Malalties Infeccioses (CIBER-INFEC) i l'Hospital Universitari Parc Taulí. La caracterització per luminescència de les superfícies modificades del TPU s'ha realitzat a la Unitat 6 de la ICTS de Nanbiosis, especialitzada en la preparació i caracterització de biomaterials nanoestructurats.