"Pacifiction", d'Albert Serra, obté dos premis César del cinema francès
"Pacifiction", d'Albert Serra, es va endur dos premis César en la gala del cinema francès; el film també va optar al Gran Premi de Canes
El cinema d'autor d'Albert Serra ha estat sempre molt ben rebut a França. El 2016, Serra ja va ser a la secció oficial de Canes, però fora de competició, amb "La mort de Lluís XIV". Fa tres anys va rebre un premi especial del jurat per "Liberté", que es va projectar en una secció paral·lela. I amb "Pacifiction" va optar al Gran Premi de Canes.
"Pacifiction" també va rebre el premi a la millor pel·lícula en llengua no catalana en els XV Premis Gaudí. Els acadèmics també la van guardonar amb el Gaudí a la millor direcció artística i a la millor fotografia.
El film explica la història de De Roller (Benoît Magimel), un diplomàtic francès de la Polinèsia Francesa que es veu esquitxat pels rumors de la presència a la zona d'un submarí, la qual cosa podria fer pensar que França reprèn els assajos nuclears.
Rodada l'any passat a la Polinèsia Francesa, en plena pandèmia i amb la població local sotmesa a un estricte confinament, "Pacifiction" sorgeix de l'interès de Serra per parlar del món d'avui dia, però enquadrant-lo plàsticament en un context de fantasia visual d'un territori d'ultramar.
En el nou film, Albert Serra repeteix la seva fórmula habitual de comptar amb actors consolidats i d'altres de no professionals. Així, Benoît Magimel, distingit recentment amb el Premi César al millor actor per "Peaceful", es posa en la pell del protagonista. L'acompanyen Sergi López, que interpreta l'amo d'una discoteca, i l'escriptora i crítica literària francesa Cécile Guilbert, que hi debuta com a actriu.
Sinopsi
A Tahití, a la Polinèsia Francesa, De Roller, l'alt comissari de la República, representant de l'estat francès a la zona, és un home calculador i de maneres impecables. Tant en les recepcions oficials com en els establiments il·legals, posa a prova contínuament la població local, la ira de la qual es pot despertar en qualsevol moment. I més quan un rumor comença a circular: sembla que s'ha vist un submarí, i aquesta presència podria anunciar la represa dels assajos nuclears francesos a la Polinèsia.
La pel·lícula està escrita per Albert Serra i Baptiste Pinteaux. La direcció de fotografia és d'Artur Tort i la música, de Marc Verdaguer. És una coproducció d'Andergraun Films, Idéale Audience, Tamtam Films i Rosa Films, que compta amb la participació de TV3 i d'ARTE France Cinéma.