Tots estem "Atrapats per la pantalla"

Què passa al cervell quan mires el mòbil? Espòiler: el contrari de quan llegeixes

El neurocientífic Diego Redolar ha explicat quines àrees del cervell s'activen quan una persona fa "scroll" a les xarxes socials i quines s'activen quan llegeix. Ho ha fet a l'especial divulgatiu "Atrapats per la pantalla"

L'aparell que du al cap la Sara, una de les adolescents que han estat una setmana sense mòbil per "Atrapats per la pantalla", permet veure l'activitat cerebral davant diferents situacions: fer esport, llegir o jugar a videojocs. L'espectroscòpia cerebral és una de les eines dels neurocientífics com Diego Redolar.

"Amb això podem veure quines àrees del cervell funcionen per sota del normal en persones que tenen adiccions, sigui a les pantalles o a les drogues."

Què passa quan llegim?

Quan la Sara ha llegit en veu alta, s'han començat a marcar diverses parts del cervell. "S'activen les àrees del funcionament cognitiu: això vol dir que augmenta el seu focus d'atenció, la capacitat de raonament i de presa de decisions."

Quan la Sara fa scroll amb el mòbil, s'activen menys àrees del seu cervell
Quan la Sara llegeix, s'activen més parts del cervell

El cervell "s'apaga" amb l'scroll infinit

Molt diferent ha estat el que ha detectat l'espectroscòpia cerebral quan la Sara ha canviat el llibre per TikTok. Les àrees que es pintaven de color vermell amb la lectura, ara no ho han fet. Només s'han activat la zona motora (pel moviment del dit fent scroll) i la visual (per mirar la pantalla).

"Totes aquelles àrees que estan implicades en funcions cognitives no s'activen. La part d'atenció i de control del coneixement està inactiu. Hi ha molta diferència entre llegir un llibre i fer scroll amb el mòbil."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 3Cat (@som3cat)

 

Cervell addicte al mòbil = cervell addicte a les drogues? 

"Els canvis que produeix la cocaïna en les funcions intel·lectuals són els mateixos que provoca l'addicció a les pantalles", ha afirmat Diego Redolar. El cervell que pateix una addicció "està segrestat" i l'escorça prefrontal funciona per sota del rendiment normal. Una part del cervell que és important per prendre decisions, per a la memòria a curt termini i per al raonament.

 

Es pot revertir?

"Hi ha tractaments que aconsegueixen recuperar aquestes zones que funcionen per sota del nivell normal. Podem arribar a potenciar algunes funcions i fer que hi hagi més atenció i memòria i millorar la presa de decisions."

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut