Què és el coronavirus?
Aquestes últimes setmanes potser heu sentit a parlar d'un nou virus que ha aparegut a la Xina. Es tracta del coronavirus. S'assembla molt a la grip que coneixem tots. Provoca tos, febre i problemes per respirar. En alguns casos, però, es pot complicar. Si la persona que l'agafa té alguna altra malaltia que fa que estigui dèbil, si és un avi o un nadó molt, molt petit, el coronavirus pot arribar a provocar-li la mort.
L'Organització Mundial de la Salut, una organització que controla totes les malalties del món, ha batejat el virus amb el nom de Covid-19.
Ara n'hi ha detectats 15 casos a Catalunya. Totes elles amb símptomes lleus, i tots relacionat amb contagis a l'exterior. Catalunya té un cas particular: el d'una pacient que pot haver transmès el virus en un entorn sanitari.
Aquest dilluns s'han conegut dos casos més. Es tracta de dues persones infectades de caracter lleu, el d'una dona de 40 anys i un home de 37, que viuen a Barcelona i que van estar en contacte amb un persona alemanya que té el Covid-19.
Què són els virus?
Són uns organismes microscòpics, tan petits que només els podem veure amb l'ajuda de microscopis. A la natura n'hi ha molts, moltíssims, i de formes molt diferents. I, de vegades, alguns es poden introduir al nostre organisme, per exemple pel nas o per la boca, i provocar-nos malalties. Per exemple, un refredat o la grip. A diferència dels bacteris, els virus no es poden curar amb un antibiòtic. Cal deixar-los fer i esperar que passin.
Com es transmet el virus?
Per via respiratòria, a través de petites gotes que s'expulsen en tossir o esternudar. També, tot i que és més difícil que passi, ens podem contagiar tocant algun objecte contaminat. Això últim encara s'està investigant, perquè no està clar quan de temps aguanta el virus viu fora del cos.
Per què és diu "coronavirus"?
Aquests virus que afecten les nostres vies respiratòries es diuen "coronavirus" perquè, vistos al microscopi, tenen una mena de corona al voltant. N'hi ha que només afecten els animals, però, de vegades, poden passar als humans i provoquen una malaltia nova que pot ser molt greu. Això va passar l'any 2002, amb un coronavirus anomenat SARS, que provenia de la civeta. I l'any 2012, amb un altre coronavirus anomenat MERS, que provenia dels dromedaris.
D'on ha sortit el coronavirus?
Aquest nou coronavirus es va detectar a finals de l'any passat, a la Xina, a Wuhan, una ciutat que hi ha al sud del país. En aquesta zona, a la província de Hubei, és on hi ha la majoria de casos.
Però la malaltia també s'ha detectat en altres països del món, la majoria en països asiàtics. A la resta del món també s'han detectat alguns casos, com ara els Estats Units i a Europa, on el país més afectat és Itàlia, sobretot a la zona del nord.
A més, dels 15 casos detectats a Catalunya, hi ha 100 casos més a Espanya: a Madrid, les Canàries, el País Basc, el País Valencià, Castella- la Manxa, Cantàbria i a les Balears. La gran majoria, un 90%, són casos lleus i alguns s'estan tractant a casa i altres ja s'han recuperat.
Quin és el període d'incubació?
El període d'incubació és el temps que passa entre que agafem el virus i comencem a notar-ne els símptomes. Durant aquest temps podem passar la malaltia als altres, encara que no sapiguem que estem malalts. En el cas del coronavirus, aquest període dura entre dos dies i un màxim de catorze. Tot i que es creu que en alguns casos podria ser més llarg.
Hi ha un tractament?
Actualment, com passa amb tots els virus, no hi ha cap medicament que el curi. Però sí que n'hi ha alguns que serveixen perquè els símptomes no siguin tan bèsties.
Ara, investigadors de tot el món, també catalans, treballen per trobar una vacuna que pugui aturar aquest nou coronavirus al més aviat possible. Les vacunes no curen, però serveixen perquè les persones sanes no agafin la malaltia. I si ho fan, que no sigui tan forta.
Què podeu fer per protegir-vos?
- Renteu-vos les mans freqüentment amb aigua i sabó durant uns vint segons, o amb un preparat amb alcohol
- Tapeu-vos la boca i el nas en tossir o esternudar, principalment amb mocadors d'un sol ús o amb el braç. Millor no fer servir les mans, perquè si les tenim plenes de virus, és molt més fàcil infectar-nos a nosaltres o als altres. La raó? Fixeu-vos que fem servir la mà per saludar i que també és molt fàcil que ens la posem, sense adonar-nos, a la boca o als ulls. En canvi, els braços, no.
- Eviteu compartir menjar i estris (coberts, gots, tovallons, mocadors...)
- Eviteu estar a menys de dos metres d'aquelles persones que creiem que poden tenir el coronavirus.
Les mascaretes que tan de moda s'han posat, en principi, no son necessàries. Només cal que les utilitzin els metges que estan en contacte directe amb els malalts. De fet veureu que, a vegades, van vestits com si fossin astronautes. Ho fan per protegir-se dels mocs, la saliva, la tos, o qualsevol altre líquid que els pugui encomanar el virus.
Si heu tornat de la Xina o del nord d'Itàlia, què heu de fer?
Si us trobeu bé, no cal prendre cap mesura especial. Ara bé, si us trobeu malament, el millor és quedar-se a casa i comunicar per telèfon als metges el vostre viatge. També podeu trucar al 061.
Emergència global
El 30 de gener, l'Organització Mundial de la Salut va declarar l'emergència global per la seva expansió. I què vol dir això? Doncs que tots els països del món s'han de coordinar per evitar contagis i augmentar les mesures per prevenir-lo.