El poder de l'alegria
L'alegria és una de les emocions bàsiques, amb la por, la ira, el fàstic, la sorpresa i la tristesa. L'alegria fa que ens sentim bé i que tinguem confiança. A més a més, els neurotransmissors també són importants per sentir-nos bé.
L'alegria és una emoció positiva, potser l'única cent per cent positiva. Els alumnes de l'escola La Farigola del Clot han explicat a la Irene Blay, reportera de l'"InfoK", què és estar alegre: gaudir de la vida, estar content o oblidar els problemes mentre s'està alegre.
Aquesta emoció ajuda les persones a moure's i a tenir confiança en un mateix, i és una emoció que, com la por, és contagiosa. Pel nostre benestar i salut, cal recordar els moments alegres.
El biòleg David Bueno explica que el cervell acciona zones al voltant de l'amígdala implicades en sentiments de plaer i recompensa. L'alegria no només fa que ens sentim a gust, sinó que també estimula la confiança en nosaltres mateixos i crea un corrent de confiança cap a la persona que està alegre.
Aprendre amb alegria
Aprendre mitjançant l'alegria i el plaer, explica David Bueno al seu llibre "Neurociència per a educadors", ajuda a fer que l'empremta dels coneixements sigui més important i que els fem servir d'una manera més eficient. A més a més, si s'ensenya de manera que aprendre sigui un plaer, això farà que quan les persones hagin d'aprendre coses noves sentin alegria i plaer i no por.
Els neurotransmisors i el sentiment de benestar
Els neurotransmissors que són més importants per sentir-se bé són les endorfines, la dopamina, la serotonina i l'oxitocina. El cos humà en produeix però també se'n pot estimular la producció.
Les endorfines es produeixen al cervell, a la hipòfisi i a l'hipotàlam. A més a més d'augmentar la sensació de benestar, disminueixen l'ansietat i tenen un efecte analgèsic, tant físic com emocional. La biòloga Ana Alonso explica al llibre "El palau de la ment"que podem estimular la producció d'endorfines amb l'exercici, i també després d'alliberar les nostres emocions, ja sigui plorant o rient. També produïm endorfines quan mengem coses picants o xocolata.
La dopamina es produeix sobretot al tronc de l'encèfal, al sistema nerviós central. És una substància que transmet senyals que provoquen plaer o motivació. L'Ana Alonso explica que la dopamina també ajuda a dormir bé, a regular l'estat d'ànim i a concentrar-nos. Aquesta substància es produeix quan fem qualsevol cosa que ens agrada, des de jugar a cuinar, llegir o ballar. I també quan superem un repte, per exemple un examen o muntar un moble seguint les instruccions.
De l'oxitocina en diuen l'hormona de les abraçades, segons ens explica Ana Alonso. En produïm quan fem i rebem abraçades i també quan estem amb persones que estimem o hi tenim confiança. També es produeix en grans quantitats durant el part i l'alletament.
La serotonina la produeix el cervell però a partir del triptòfan i del triptòfan hidroxilasa però se sintetitza a l'intestí. A la serotonina l'anomenen l'hormona de la felicitat. Quan es té poca serotonina per una mala alimentació o per estrès la sensació és de tristor. Aquest neurotransmissor fa que ens sentim importants dins del nostre entorn i això ens dona tranquil·litat. Ana Alonso explica que podem produir serotonina recordant moments feliços de la nostra vida, prenent el sol o fent exercici.
La serotonina també regula la sensació de sacietat quan mengem. Aquest aminoàcid influeix en el control de la percepció i la funció cognitiva. I els nivells baixos afavoreixen la sensació d'angoixa, l'ansietat i la por.
Per saber-ne més:
David Bueno i Torrens
"Neurociència per a educadors"
Editorial Associació de Mestres Rosa Sensat
Ana Alonso i Andrés Lozano
"El palau de la ment"
Editorial Santillana Infantil i Juvenil