Bogeria per les ampolles de Chartreuse de Tarragona, tant o més cobejades que les de França
Se'n pot arribar a apagar més de 2.000 euros en subhastes i per internet, cada cop n'hi ha menys i són més cares, des que el 1989 va tancar la fàbrica tarragonina
Redacció
17/05/2024 - 12.03 Actualitzat 17/05/2024 - 22.47
Durant més de 80 anys del segle passat a Tarragona s'elaborava el licor francès Chartreuse. El 1903 se'n va instal·lar una fàbrica a Tarragona, que va tancar l'any 89. Trenta-cinc anys després del tancament de la fàbrica de Chartreuse de Tarragona, i a mesura que passa el temps, cada cop queden menys ampolles de les que s'hi fabricaven i se n'ha disparat el preu.
A França i a Suïssa, en paguen molts diners, i les que van a subhasta multipliquen el preu de sortida. Les ampolles van molt buscades i encara se'n troben quan es buiden pisos vells. Hi ha ampolles que es paguen a més de 2.000 euros, per internet.
L'Agustí Forné ha anat a investigar per què el Chartreuse de Tarragona és tant o més cobejat que el que està fet a França.
A Tarragona hi ha col·leccionistes apassionats, com en David Solé, Txema Galaldà i Xavi Torné, que no es desfarien d'una ampolla ni per tots els diners del món... bé, tot té un preu.
"Això és mel, no te'n pots desprendre mai de la vida i si te'n desprens ha de ser a un preu... t'han de pagar la hipoteca... sencera."
El Chartreuse és un licor d'alcohol de vi destil·lat i aromatitzat amb 130 herbes. La fórmula només la coneixen els cartoixans de Voiron, a França, que el van crear a mitjan segle XVIII. N'hi ha de groc, més suau i dolç, de 40 graus. I de verd, de 55 graus.
Aquest dijous s'ha commemorat el Dia del Chartreuse, recordant que el 16 de maig del 1605 un mariscal del rei Enric IV de França va lliurar als cartoixans de París un manuscrit amb la recepta per elaborar aquests licors.
Avui és notícia
La UE prestarà 90.000 milions d'euros a Ucraïna i deixa de banda els fons russos congelats
Milers de pagesos es manifesten a Brussel·les contra la política agrària europea i el Mercosur
El govern insta Badalona a reobrir l'alberg per als desallotjats del B9 i Albiol s'hi nega
Els escorxadors municipals, la clau per garantir un model ramader i alimentari sostenible
Escorcoll de més de 12 hores al laboratori de l'IRTA-CReSA pel brot de pesta porcina africana