Recuperen l'antic ofici dels pegaires, els productors de la pega negra, a Forallac
A partir del quitrà que decantaven de les teies de fusta escalfades a més de 100 graus durant hores obtenien la pega negra, amb múltiples usos a la vida quotidiana
Redacció
27/10/2024 - 00.15 Actualitzat 05/09/2025 - 08.39
Abans de la revolució industrial, la natura era l'única font que podia oferir alguns recursos que ara considerem quotidians. Aconseguir pega per enganxar o segellar era el resultat d'un llarg procés que durava dies, i que requeria la perícia dels artesans. Eren els pegaires, un ofici artesanal que a Catalunya va perdurar fins als anys 70, sobretot a la zona del Bages.
Ara han volgut recordar la dura feina dels pegaires a Forallac.
Treballen en un forat de metre i mig de profunditat. Han estat hores i hores posant-hi teies. I ho han fet de forma molt minuciosa: d'una en una i mirant molt bé que quedi el mínim espai entre elles. És la part més dura del procés.
Després ho encendran i s'arribarà a temperatures de més de 100 graus. L'escalfor separarà la fusta de les teies del quitrà, que per decantació caurà dins una olla, un pis més avall. Aquí es cremarà durant hores i en sortirà una pasta líquida que anirà a parar a una pastera, se solidificarà i serà la pega negra, un producte que té diferents usos.
Avui és notícia
Reubiquen part dels desallotjats del B9, mentre que una setantena es neguen a marxar de Badalona
Fiscalia insta a aclarir urgentment si Albiol ha ofert solucions als desallotjats del B9
Del "tots som persones" al "tenim por": com viu el barri del Sant Crist el desallotjament del B9
Com queden les tarifes del transport públic per al 2026 a Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona
L'economia que ve segons el Banc d'Espanya: boom del consum a cop de crèdit i alça salarial