Loteria Nadal 2025
Arxius Epstein
Inuncat
Selectivitat 2026 (PAU)
Bustos cas Mercuri
Sumar PSOE
B9 de Badalona
Shein
Sospitós Universitat de Brown
UE Ucraïna fons russos congelats
Ordeig IRTA-CReSA
Incendi Hospitalet de Llobregat
Barça Baskonia
Punter Pascual
Joan Laporta

Catalunya

Arriben els bolets de primavera

Els bolets tenen el seu propi calendari que reserva un lloc a les espècies de primavera. L'hivern plujós ha donat una bona collita, però una entrada de calor sobtada podria estroncar aquesta abundància. Després de les primeres múrgoles que han aparegut a la plana, a la muntanya hi naixeran els moixernons i les carreretes.

22/04/2009 - 17.28 Actualitzat 22/04/2009 - 21.36

Com que la múrgola no és un bolet gaire abundant, i en ser molt poques les espècies comestibles que es cullen en aquesta època, l'afició pel bolet a la primavera es redueix als més experts. Les poques hores de sol de les últimes setmanes han retardat la florida de la múrgola. Aquest bolet també es coneix amb els noms de "rabassola" i "arigany", depenent de la comarca on es cull, i, segons els més experts, és capritxós i molt difícil de trobar.

Al Prepirineu i al Pirineu, la múrgola surt a finals d'abril i coincideix amb la florida de carreretes i moixernons. N'hi ha de negres, grises, vermelloses i groguenques. Les més difícils de veure són les més fosques. Per la forma i el color, es camufla amb facilitat, i fins i tot té un color i una forma molt semblant a altres elements de la natura, com ara una pinya. Creix als boscos de pi i alzina, que han estat remoguts per la neteja del bosc, i a banda dels boletaires, és molt apreciada a la cuina. Saltejades, en guisats, en truites, farcides i formant part d'una sopa cremosa, ocupa un lloc destacat en l'alta restauració.