
Un restaurant caníbal a Berlín
Calçotades en confinament
Una iniciativa per les xarxes socials crida a consumir calçots per ajudar el pagesos, que han perdut el 25% de la collita a per la crisi del coronavirus
Sílvia Andrés
20/03/2020 - 12.33 Actualitzat 29/03/2020 - 09.59
Una de les estampes típiques del mes de març són les calçotades. Però la crisi del coronavirus ha acabat de cop amb les reunions d'amics i familiars a l'aire lliure per menjar i divertir-se amb una cosa tan nostra com els calçots.
Calçotades anul·lades, restaurants tancats han deixat els productors de calçots, com molts altres, en una situació molt delicada. Es calcula que han perdut el 25% de la collita.
Un any que prometia ser excepcional però que no ho serà
Els productors de Calçot de Valls, amb la indicació Geogràfica Protegida (IGP) esperaven que aquesta temporada la campanya fos excepcional. Justament l'any que feien 25 anys volien batre el rècord de 18 milions d'unitats.
Per intentar pal·liar la pèrdua, el col·lectiu Espigoladors, que lluiten pel malbaratament alimentari, proposa donar sortida a les existències de calçots que queden. Com? Comprar de manera individual calçots i consumir-lo a casa.
Quin és el repte?
Així que la proposta és ben simple: consisteix a fer-se una foto fent una calçotada a casa o cuinar un plat on hi hagi calçots. Aquestes fotografies es comparteixen per Twiter, Instagram o Facebook amb el hashtag #calçotadaAcasa. Una proposta original que dona l'oportunitat d'explorar les opcions culinàries que ofereixen els calçots perquè ara hi ha temps per cuinar.
Recordem que Toni Massanés, director de la Fundació Alícia i un dels savis caníbals, fa unes setmanes lloava els calçots i destacava la gran varietat de plats que es poden cuinar. En aquest article, a més, el Toni explicava l'origen històric d'aquest ceballot que tantes alegries i diversions ens ha proporcionat.
Ajudem la pagesia
És evident que vivim temps excepcionals. Els reptes en tots els sentits són majúsculs. Però com el programa no es cansa de repetir una vegada i una altra: cal apostar pel producte fresc, de proximitat i de casa nostra. I, sobretot, evitar tirar menjar, evitar el malbaratament.
En aquests temps convulsos que ens han tocat viure, hi ha espai per a la solidaritat i per fer xarxa entre tots. I també, si m'ho permeteu dir, per recordar que és la pagesia la que ens permet cada dia trobar producte fresc i de qualitat a prop de casa. Així que el nostre reconeixement caníbal per a tots ells i elles. Nosaltres ens hi sumem a #calçotadaAcasa, i vosaltres?
Avui és notícia
Desallotjat l'antic Institut B9 de Badalona: l'Ajuntament no oferirà alternativa als que hi vivien
Illa torna a defensar al Parlament la gestió de la pesta porcina i encara no n'aclareix l'origen
Cerdán defensa la seva innocència i es declara víctima d'una persecució "pròpia de la inquisició"
El fiscal no acusarà Errejón pel cas d'agressió sexual a Elisa Mouliaá i demana arxivar la causa
La proposta del govern contra la compra especulativa: habitatge per viure-hi, segona residència i cessió