Campanya per donar a conèixer el peix de proximitat, a "Els matins"
Cintes, cananes o molles: peix i marisc de proximitat poc conegut i molt més barat
"Hi ha peix fresc per a totes les butxaques." I és que més enllà del lluç, el salmó, l'orada o el bacallà, als ports de Catalunya hi arriben moltes espècies que es coneixen poc. Una campanya ajuda a difondre-les
16/02/2023 - 11.59 Actualitzat 17/02/2023 - 07.50
De mitjana, cada persona coneix cinc espècies de peix i marisc de mitjana mentre que als ports de Catalunya s'hi desembarquen i s'hi comercialitzen més de 200 espècies diferents. És per això que el Departament d'Acció Climàtica i el Gremi de Peixaters engeguen una campanya amb l'objectiu de donar a conèixer els peixos més desconeguts, que, a més, solen ser més econòmics que els més coneguts i més venuts. El lema és "La mar et dona molt més - Els peixos dels nostres avis".
Són espècies com la maire, el besuc blanc, la boga, la canana, el capellà, la cinta, el congre, la galera, el sorell, les molles, el pop blanc o el verat. Els peixaters asseguren que són peixos i mariscs amb un alt valor nutritiu i gastronòmic, i que són econòmicament més assequibles.
Espècies de peix i marisc amb un alt valor nutritiu
"Són peixos de molta pesca i, per tant, el preu baixa. També perquè són peixos no tan estimats, i per això els promocionem. Són peixos magnífics i s'han d'aprofitar", explica Àlex Goñi, president del Gremi de Peixaters de Catalunya a "Els matins". La campanya també compta amb un vídeo divulgatiu que permet conèixer molt més aquestes espècies.
La campanya arriba en un moment en el qual la venda de peix ha baixat un 20% en l'últim any per l'encariment generalitzat dels aliments, i per això el sector reclama que es rebaixi també l'IVA als productes pesquers.
I és que avui també, i coincidint amb la campanya, l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i la Càtedra d'Oceans i Salut Humana de la Universitat de Girona presenten un estudi en què s'han seleccionat 20 d'aquestes espècies de proximitat menys conegudes i en què es demostra que tenen les mateixes propietat nutricionals que peixos del seu mateix grup biològic.
En aquest sentit, Sergi Tudela, director general de Política Marítima i Pesca Sostenible, remarca: "Hi ha peix fresc, de milla zero, per a totes les butxaques, que tenen les mateixes propietats nutricionals."
A Catalunya es va consumir uns 68.000 quilos de peix fresc; el lluç i el salmó han representat un 16% cadascun, i el bacallà i l'orada, el 8%.Avui és notícia
Cimera a Brussel·les per acordar in extremis un préstec a Ucraïna amb fons russos congelats
Milers de pagesos es manifesten a Brussel·les contra la política agrària europea i el Mercosur
El govern insta Badalona a reobrir l'alberg per als desallotjats del B9 i Albiol s'hi nega
Escorcoll de més de 12 hores al laboratori de l'IRTA-CReSA pel brot de pesta porcina africana
El món fa un gir: l'energia neta ja supera el carbó, segons la revista "Science"