
Catalunya migdia (cap de setmana)
Com envelleix el vi dolç sota l'aigua? Ara ho volen esbrinar
Aquesta setmana s'han submergit 500 ampolles de malvasia de Sitges al fons del port d'Aiguadolç. S'ha fet per estudiar el procés d'envelliment d'aquest vi dolç sota l'aigua. És la primera vegada que es fa dins del recinte d'un port
03/07/2022 - 14.18 Actualitzat 04/07/2022 - 06.52
Les 500 ampolles de Blanc Subur 2021 col·locades dins d'una gàbia de ferro s'han introduït dins les aigües del port d'Aiguadolç de Sitges amb l'ajuda d'una grua. L'objectiu és comprovar d'aquí un temps quin és el gust de la malvasia submergida, comparada amb les 500 ampolles iguals que hauran envellit a terra. L'enòleg Albert Sangenís intueix de quina manera es pot diferenciar:
"Crec que s'haurà alentit l'evolució del vi en ampolla. Els vins comencen la criança i l'evolució quan s'embotellen i aquí certament hi haurà un alentiment. Si hi ha alguna cosa més s'haurà d'anar veient."
Les ampolles reposen a tres metres sota l'aigua en un lloc tranquil que el director i gerent del port, Xavier Cuyàs, s'ha encarregat de buscar:
"Aquest lloc s'escull, entre altres coses, perquè no hi ha trànsit ja que a dalt hi ha un pantalà. No hi ha hèlices que es belluguin massa fortament ni puguin crear turbulència. I, en segon lloc, la incidència del sol quedarà força mitigada perquè està en un espai d'ombra."
No és la primera experiència d'envelliment del vi sota el mar, però sí la primera dins d'un port. Això s'ha fet perquè moltes vegades a mar obert se n'acaba perdent la pista, com ha explicat el regidor de Promoció Econòmica de Sitges, Guillem Escolà:
"Les últimes experiències no han estat positives. El Servei del Litoral de la Generalitat ja no ho autoritza a mar obert perquè es posaven unes ampolles i quan s'anava a recollir-les ja no hi eren, darrerament hi ha molts temporals i costa molt fixar-les. Llavors vam obrir aquesta via. És el primer cop que Ports de la Generalitat ens ha obert i ens ha facilitat les autoritzacions."
Un producte amb molta història
La malvasia, un producte propi i típic de Sitges, es fa amb un raïm de cep blanc originari de Grècia. És dolç i aromàtic. Ara viu un bon moment però no sempre ha estat així, com recorda l'administradora de l'hospital Sant Joan Baptista, que té el celler, Mireia Rossell:
"Ha passat per diferents etapes. Va haver-hi un moment que fins i tot vam témer que desaparegués. En aquest moment ens trobem en un altre escenari: la malvasia de Sitges està en un molt bon estat gràcies a l'activitat que té el seu celler i la seva producció, i a través de totes les persones que històricament s'hi han bolcat."
A la tardor se'n trauran sis ampolles per fer una primera comprovació, al febrer sis més i a la primavera de l'any que ve se'n farà l'extracció total i després es comercialitzarà, un cop s'hagi comprovat si la malvasia guanya sota l'aigua o és millor continuar fent-ho com ara al celler.
Avui és notícia
Desallotgen l'antic Institut B9 de Badalona, habitat per 400 persones
Avís per pluja a les Terres de l'Ebre fins al migdia després del fort aiguat de Badalona
Els preus dels principals títols de transport públic el 2026, si es manté l'aportació estatal
Illa compareix al Parlament per informar de l'evolució del brot de pesta porcina
Brussel·les flexibilitza la prohibició total de vendre cotxes de gasolina a partir del 2035