
Com es fa un llibre? Dos autors visiten la impremta d'on surt la seva última novel·la
Acompanyem dos autors a la impressió de la seva última obra
Ignasi Gaya
18/04/2023 - 16.43 Actualitzat 18/04/2023 - 16.43
Ja és sabut que un llibre, entès com a producte industrial, ha de passar per una sèrie de processos abans d'arribar a les llibreries. I és que, a banda d'escriure el text, també cal maquetar-lo, imprimir el llibre i distribuir-lo. Normalment, l'autor de l'obra és aliè a aquests processos. Però a vegades hi ha excepcions.
Hem volgut veure quines sensacions experimenten dos escriptors, Albert Forns i Ascen Capel, davant la impressió dels seus propis llibres.
Forns, amb uns quants premis ja a les espatlles, ha visitat la impremta Limpergraf, a Barberà del Vallès. Allí s'hi ha imprès una obra de no-ficció que es publicarà el pròxim mes de juny, "I el cel ens va caure al damunt", que explica el bombardeig que va patir la ciutat de Granollers durant la Guerra Civil espanyola.
Forns ha explicat a TV3 que és emocionant veure com una "idea abstracta acaba convertint-se en un producte físic".
En paral·lel, l'escriptora Ascen Capel ha visitat la impremta Romanyà Valls, situada a la Torre de Claramunt, a l'Anoia. Aquesta empresa és un dels vaixells insígnia de la impressió catalana, no només per la seva llarga trajectòria --es va fundar el 1956-- sinó perquè, històricament, ha estat la impremta de referència per a l'edició de llibres en català.
Capel s'ha mostrat especialment emocionada durant la visita perquè "La filla de la bòbila" era el llibre que havia d'entrar a impremta i és la seva primera novel·la. Parlem d'una obra de ficció que explica la trajectòria vital d'una pionera que va ser la primera dona que va conduir un camió a les comarques de Lleida.
Avui és notícia
La UE prestarà 90.000 milions d'euros a Ucraïna i deixa de banda els fons russos congelats
Milers de pagesos es manifesten a Brussel·les contra la política agrària europea i el Mercosur
El govern insta Badalona a reobrir l'alberg per als desallotjats del B9 i Albiol s'hi nega
Els escorxadors municipals, la clau per garantir un model ramader i alimentari sostenible
Escorcoll de més de 12 hores al laboratori de l'IRTA-CReSA pel brot de pesta porcina africana