Netflix Warner HBO
Frank Gehry
Pesta porcina africana
Operació sortida
Concerts Rosalía Lux
Assassinat d'Abu Shabab
Sandro Giacobbe
Servei militar Alemanya
Cas Helena Jubany
Portes obertes Parlament
Pla Moves III
Àrbitre Quintero
Xabi Alonso
Salah

El Matí de Catalunya Ràdio

Com fer una coca casolana de cireres

Ara que és temps de cireres us proposem una recepta fàcil i ben tradicional d'aquesta època de l'any

09/06/2022 - 12.16 Actualitzat 09/06/2022 - 12.16

La coca amb cireres és una tradició gastronòmica típica del Camp de Tarragona, arrelada sobretot a Reus i al Baix Camp. El costum diu que aquesta coca s'ha de menjar per Corpus, però això podria respondre simplement al fet que aquesta efemèride i les cireres coincideixen al calendari. On hi ha cireres i quan hi ha cireres, s'instaura la tradició d'afegir-ne a tot arreu, vet-ho aquí!

Es creu que, antigament, la gent que tenia cireres a casa les portava al forn perquè els les posessin damunt de la coca. Potser és pel simple fet que no tothom tenia forn a casa. Era costum que les cireres fossin de la varietat negreta, avui en dia difícil de trobar. La cirera negreta és menuda, de carn dura i molt dolça. Potser precisament aquestes característiques la fan ideal per aguantar la calor del forn sense desfer-se i mantenint la dolçor.

Recepta de la coca de cireres

Ingredients:

  • 500 grams de farina de força
  • 100 grams de sucre
  • 1 ou
  • Un pessic de sal
  • 20 grams d'aigua de flor de taronger, anís o rom (al vostre gust)
  • 60 grams de llevat fresc
  • 200 grams de llet
  • 120 grams de mantega
  • Un grapat de cireres

 

Primera part: pastar el brioix

En un bol ben gros hi barregeu la farina, el sucre, l'ou, la sal, i l'aigua de flor de taronger, d'anís o de rom.

En un altre recipient, més petit, dissoleu el llevat fresc a la llet tèbia. Quan estigui ben desfet, afegiu-lo al bol gros principal. Comenceu a pastar-ho amb força i perseverança fins que la bola de massa sigui compacta i es desenganxi de les parets laterals.

És en aquest moment quan heu d'afegir a la massa la mantega, que haureu escalfat lleugerament i treballat amb cullera fins que aconseguiu una textura pomada. Us costarà integrar-la a la massa, però no patiu. Aneu fent. Plegueu-la sobre si mateixa i masegueu-la fins que aconseguiu una massa llisa, uniforme i elàstica. La deixeu reposar ben tapada una estona, mitja horeta, perquè creixi.

Estirem bé la massa de briox i la deixem reposar uns 30 minuts abans de posar-hi les cireres (Canva)

Segona part: pintar i posar cireres

Passat aquest temps, recupereu aquesta bola i la dividiu en parts més petites si voleu fer unes quantes coques. Si només en voler fer una, ben grossa, estireu tota la massa amb un corró. Col·loqueu la coca o les coques en una placa de forn coberta amb paper sulfuritzat. I abans d'encendre el forn, espereu que passi el temps fins que doblin el seu volum. Veureu com s'inflen!

Un cop inflades, però encara crues, ve el moment de pintar-les amb ou batut. Les podem espolsar amb sucre si volem, i hi entaforem les cireres ben rentades i amb pinyol una mica per tot arreu.

I finalment, posem les coques a coure al forn entre 10 i 15 minuts a uns 180 graus, fins que siguin cuites i daurades. I apa, a endrapar!