Netflix Warner HBO
Frank Gehry
Pesta porcina africana
Operació sortida
Concerts Rosalía Lux
Assassinat d'Abu Shabab
Sandro Giacobbe
Servei militar Alemanya
Cas Helena Jubany
Portes obertes Parlament
Pla Moves III
Norris F1
Gazzaniga Elx Girona
Madrid Celta

Com tenir una nevera saludable: on guardar cada aliment per garantir la seguretat alimentària

Susana Guix, catedràtica de Microbiologia, explica com distribuir els aliments a la nevera per conservar-los adequadament

Anna R. Picas

30/09/2025 - 07.49 Actualitzat 30/09/2025 - 07.53

No cal ser Marie Kondo per entendre que a la vida hi ha coses que convé que estiguin endreçades. Les finances, els documents importants i la nevera en són tres bons exemples. I, pel que fa a aquest últim, no es tracta només d'una qüestió d'ordre, sinó també de seguretat alimentària.

Perquè, encara que sembli banal, la manera com desem els aliments dins d'aquest electrodomèstic pot alterar-ne la conservació. Així ho explica Susana Guix, catedràtica de Microbiologia a la Universitat de Barcelona: "Som poc conscients que hi ha aliments que són més perillosos que d'altres i que hem d'intentar que, en desar-los, uns i altres no entrin en contacte"

Es tracta, és clar, d'un risc bacteriològic, i en cap cas fa referència al fet que siguin menys saludables uns que altres.

 

Amunt o avall, segons el tipus

Primer de tot, cal saber quins són aquests aliments més perillosos. Concretament, Guix es refereix als aliments no cuinats que venen directament dels animals, com la carn, el peix o els ous, els quals tenen una important flora bacteriana. En aquest sentit, són més segurs, en canvi, els productes processats o ja cuinats, ja que aquesta flora s'ha inactivat.

Aquesta diferenciació és especialment important a l'hora de desar els aliments a la nevera, tal com assenyala Guix: "En general, sempre es recomana reservar la part superior de la nevera, que és menys freda, a aquells productes i preparats que ja estan llestos per al consum".

En canvi, els frescos s'han de conservar als prestatges més baixos; això és perquè són els que tenen una temperatura més freda, cosa que ajuda a limitar la proliferació de bacteris.

Així, a les lleixes superiors hi desarem, per exemple, els iogurts, embotits, formatges o les sobres del dinar. És a dir, tot allò que no hem de cuinar ni rentar abans de consumir. En canvi, la fruita, la verdura, la carn i el peix convé que estiguin a la part inferior.

I què passa amb la porta? Es tracta d'una zona de la nevera que, per la seva funció, és més difícil que mantingui sempre la mateixa temperatura. Per això, és més adequada per conservar-hi productes envasats que no pas aliments frescos.

Pel que fa als ous, que malgrat ser aliments frescos, normalment es desen a la porta, Guix recomana deixar-los en un lloc on puguin tenir una temperatura més estable.

Els aliments, separats. I cal netejar sovint la nevera

Ja sabem com hem de distribuir els aliments segons les seves característiques, però hi ha més normes a l'hora de col·locar-los? En aquest sentit, Guix assenyala que és millor distribuir-los de manera homogènia, intentant que no hi hagi una lleixa més buida que una altra, perquè a la nevera li costi menys mantenir les condicions de temperatura.

Els aliments frescos s'han de conservar a les lleixes inferiors de la nevera (iStock)

Més enllà d'això, Guix considera que en una cuina domèstica no cal ser especialment cautelosos a l'hora de mirar quins aliments comparteixen prestatge. Tot i això, sí que recomana evitar el contacte entre aliments i intentar que estiguin correctament envasats, siguin del tipus que siguin, per evitar contaminacions creuades:

"Els aliments crus tenen molts més bacteris. Si entren en contacte amb preparats ja cuits pot ser que aquests darrers es contamini i desenvolupin algun patogen".

Hi ha parts de la nevera en què aquesta separació no és possible, com els calaixos per a les hortalisses i la fruita. En aquest sentit, Guix assenyala que "s'hi poden guardar barrejats diversos aliments d'aquesta mena sense que hi hagi risc per a la salut".

En cas que un d'aquests es floreixi, però, cal ser una mica més curosos amb la resta de vegetals que hi ha al calaix. Malgrat que no cal llençar-los tots, Guix diu que després de retirar el menjar florit és aconsellable "buidar el calaix i rentar-lo, així com netejar bé tots els aliments que hagin estat en contacte amb el que s'ha malmès."

La neteja de la nevera, a més de l'ordre, és també un tema important i on molts patinem. Segons Guix, com a mínim un cop al mes hauríem de rentar la nevera amb aigua i sabó.