Indonèsia
Balises trànsit v16
Llevantada Inuncat
Registre patinets elèctrics
Fàrmac Alzheimer
Villamanín loteria Nadal
Donald Trump
Dermatosi Nodular
EUA i Veneçuela
Oficines d'atenció ciutadana integrada
Medalla d'Or de la Generalitat
Drons Ucraïna
Peñarroya
Marcao
Aitana Bonmatí

El matí de Catalunya Ràdio

Com tallar pernil com un expert (sense perdre cap dit)

Aprèn com col·locar-lo, triar els estris adequats i decidir entre pernil o espatlla

15/12/2022 - 14.22 Actualitzat 19/09/2025 - 12.23

Siguem sincers: qui no ha vist aquell moment tan típic en què l'oncle o el cunyat de torn agafa el ganivet més afilat de la cuina –o, a vegades, el més rovellat– i procedeix a tallar el pernil? El resultat: talls desiguals, una mica de greix per aquí, una mica més de greix per allà, i al final, el pernil acaba més maltractat que un torró al final de les festes. 

Llavors és quan tu, amb plena  confiança, li demanes amablement el ganivet i li ensenyes com s'ha de fer. Si ho has fet alguna vegada, ja saps el grau de satisfacció que produeix veure la cara d'incredulitat del teu cunyat; i si no, no pateixis, que aquí et deixem algunes claus per fer-ho com els autèntics experts de la mà del cuiner Pep Nogué i de  Manuel López, afinador de pernils i director de l'empresa Reserva Ibérica.

La posició del pernil marca la diferència: pota amunt o pota avall? 

Segons Manuel López, la primera gran decisió davant del pernil és triar la seva posició. Si vols que aguanti dies o fins i tot setmanes, posa la pota cap avall i comença per la part més curada. Ara bé, si a casa vostra el pernil dura menys que un polvoró en una festa, posa la pota cap amunt i tira't de cap a la part més melosa: és com anar directament al premi gros.

Una vegada el tinguis en la posició que més et convé, treu-li la capa de greix superficial, aquella que fa una mica de cara de "no, gràcies". Però atenció: no tot el greix és igual. La capa superficial, la rància, fora. Ara bé, el greix bo que hi ha a sota... això és or blanc. Com diu Pep Nogué, el pots tallar petit, passar-lo per la paella i afegir-lo a quatre fesols, unes mongetes del ganxet o uns cigrons.

Pernils penjats i etiquetats(Canva)

Com s'ha de tallar el pernil?

Tallar el pernil de manera incorrecta és com beure un bon vi en un got de plàstic: un veritable sacrilegi gastronòmic. Per gaudir d'aquest deliciós producte com es mereix, és fonamental utilitzar les tècniques i els estris adequats.

Estris imprescindibles per tallar el pernil

·    Perniler: un  bon suport és essencial per mantenir el pernil ferm i segur mentre es talla. Això permet evitar que es mogui i fer  un tall precís.
·    Ganivet llarg, prim i flexible: aquest tipus de ganivet és perfecte per fer talls fins i nets. D'aquesta manera, es respecten  la textura i el sabor del pernil.
·    Ganivet curt i rígid: ideal per tallar les zones més dures del pernil, com la part de l'os o les zones més curades, on es necessita més força i estabilitat.

Talls fins i regulars

Si et preguntes quin ha de ser el gruix ideal, la resposta és clara: ha de ser molt fi. El tall perfecte és aquell que, un cop a la boca, es desfà i allibera tot l'aroma i el sabor autèntic del pernil.

Segueix la direcció de la fibra

Mantingues el ganivet paral·lel al pernil per evitar malmetre la peça. Així aconseguiràs llenques  uniformes i amb la textura adequada. 

Què hem d'escollir: pernil o espatlla?

L'espatlla sempre té un sabor més intens que el pernil perquè té més proporció de carn enganxada a l'os. Del pernil de la cuixa se'n treu més rendiment perquè té més percentatge de carn. No és millor l'un que l'altre. Si a casa sou dos, amb una espatlla en tindràs de sobres. Si sou tres o més, o si és per regalar, un pernil i a xalar!