Efectes col·laterals del confinament: clavegueres embussades per farina o tovalloletes
La farina és el pitjor producte per a les canonades, provoca que s'hi facin més taps
Ruén Cabús
01/05/2020 - 13.54 Actualitzat 03/05/2020 - 15.59
Un dels efectes col·laterals del confinament el trobem a les canonades. Les empreses de desembussaments estan treballant més, sobretot en comunitats de veïns.
Els operaris de la depuradora de Castelló de la Plana treballen en la retirada de sòlids que col·lapsen el clavegueram. I entre aquests sòlids, un bon nombre de tovalloletes que molts ciutadans llencen al vàter.
És un problema endèmic, però que al País Valencià ha crescut un 25% des de l'inici del confinament. L'Agència Catalana de l'Aigua no ha detectat un augment tan significatiu.
En canvi, operadors d'Aigües de Manresa sí que han vist créixer exponencialment la presència de tovalloletes al sistema. Un mal hàbit que encareix un 10% els costos de producció.
David Güell, sotsdirector de Producció d'Aigües de Manresa, explica que es troben tovalloletes de gent que abans ja tenia aquest mal hàbit.
"El que ja tenia l'hàbit de fer-ho a casa. Si hi era ho feia un cop i ara ho fa 3 vegades. I l'altra per la higiene. És molt probable que les faci servir per netejar les superfícies"
Però les tovalloletes no són aquests dies l'únic enemic de les canonades. En temps de confinament, amb pa i pastissos casolans, n'ha sortit un altre: la farina.
Xavi Pros, director adjunt Vilà Vila Serveis Ambientals, explica que la farina és un dels pitjors productes per a les canonades, provoca que s'hi facin més taps. Hi ha hagut un augment del 35% dels desembussaments. "Creiem que encara n'hi haurà més durant les pròximes setmanes".
Uns desembussaments a l'alça que obliguen les empreses a fer més actuacions d'urgència, moltes en comunitats de veïns. I és que fem molts més àpats a casa, una evidència que també es pot comprovar quan rastregem les canonades.
Xavi Yagüe, director executiu d'Hidrotec, creu que aquesta matèria orgànica que es troba al clavegueram és perquè la gent acumula restes de menjar per no haver de baixar a tirar les escombraries.
"Trobem molta matèria orgànica, sobretot restes de menjar. Per no baixar cada dia la brossa, la gent acumula la brossa, i llencen pel lavabo o la pica els productes que fan més pudor."
Recordin: les tovalloletes SEMPRE a la paperera, per molt que l'envàs ens indiqui que són biodegradables.
Avui és notícia
Gossos i drons: així treballen els Agents Rurals per detectar casos de pesta porcina africana
Any horrible de la ramaderia: què explica la conjunció de dermatosi, pesta porcina i grip aviària
Reintroduir el llop per controlar la població de senglars? L'opinió d'ecologistes i ramaders
Almenys tres morts per un cop de mar al sud de Tenerife
El PSOE cessa la mà dreta de Salazar, l'exassessor de Sánchez acusat d'assetjament sexual