
El caviar, una delicatessen que ja menjaven fa sis mil anys a l'actual Alemanya
L'anàlisi de proteïnes revela què es va cuinar en un pot de ceràmica de l'any 4000 abans de la nostra era
Xavier Duran
07/12/2018 - 15.37 Actualitzat 07/12/2018 - 16.14
Fa sis mil anys alguns grups humans ja posaven a la seva taula caviar. Així ho demostren investigadors alemanys, que han analitzat quins aliments s'havien cuinat en un recipient de fang datat cap a l'any 4000 abans de la nostra era.
L'estri va ser descobert al jaciment mesolític de Friesack, població situada a uns cent quilòmetres de Berlín. I l'equip encapçalat per Anna Shevchenko, de l'Institut Max Planck de Biologia Cel·lular i Molecular i de Genètica de Dresden, va utilitzar tècniques d'anàlisi de proteïnes per esbrinar quin menú s'hi havia preparat. Els resultats s'han publicat a la revista "PLOS One".
En aquella època, els pobladors de la zona eren caçadors-recol·lectors. I el peix constituïa una part important en la seva alimentació. En el jaciment s'hi han trobat xarxes de pesca, fragments d'embarcacions i trossets de peces ceràmiques.
Ous bullits en brou de peix
Potser en alguns moments no s'esforçaven gaire en la neteja i la higiene. I gràcies a això els investigadors han pogut analitzar les traces de ronya que havien quedat a l'olla. Les proteïnes presents en el recipient indiquen que allà s'hi havia cuinat porc. Però també hi ha restes que demostren la presència d'ous de peix. És a dir, el que anomenem caviar.
En aquella època i lloc, no era d'esturió, com l'actual cara i valorada delícia, sinó de carpa vulgar, de nom científic Cyprinus carpio. Els investigadors també s'han atrevit a proposar com devien preparar aquella menja exquisida. Estan força segurs que la van coure en aigua o en brou de peix. I que el pot el tapaven amb fulles.
L'anàlisi de proteïnes és tan precís que ha permès deduir que en el pot s'hi havien cuinat també les espines del peix i la seva carn. Això dona pes a la hipòtesi del brou de carpa per preparar el caviar. Els autors consideren que aquesta recerca contribueix a comprendre millor l'alimentació que tenien els protagonistes de la transició cap al Neolític, que devia començar molt poc després d'un d'aquests saborosos àpats amb caviar.
Avui és notícia
Entitats socials es mobilitzen per acollir els desallotjats del B9 de Badalona i que no dormin al ras
La pluja torna a causar inundacions a Badalona i obliga a evacuar un bloc de pisos a Granollers
La mascareta serà obligatòria 15 dies més als centres de salut i residències després de Nadal
Dossier Epstein: què s'ha publicat, qui hi apareix i quines novetats hi ha
Arribada d'estrangers qualificats: cada cop són més, tot i el difícil accés al mercat laboral