Loteria Nadal 2025
Arxius Epstein
Inuncat
Selectivitat 2026 (PAU)
Bustos cas Mercuri
Sumar PSOE
B9 de Badalona
Shein
Sospitós Universitat de Brown
UE Ucraïna fons russos congelats
Ordeig IRTA-CReSA
Incendi Hospitalet de Llobregat
Barça Baskonia
Madrid Sevilla
Christensen

El caviar, una delicatessen que ja menjaven fa sis mil anys a l'actual Alemanya

L'anàlisi de proteïnes revela què es va cuinar en un pot de ceràmica de l'any 4000 abans de la nostra era

Xavier Duran

07/12/2018 - 15.37 Actualitzat 07/12/2018 - 16.14

Fa sis mil anys alguns grups humans ja posaven a la seva taula caviar. Així ho demostren investigadors alemanys, que han analitzat quins aliments s'havien cuinat en un recipient de fang datat cap a l'any 4000 abans de la nostra era.

L'estri va ser descobert al jaciment mesolític de Friesack, població situada a uns cent quilòmetres de Berlín. I l'equip encapçalat per Anna Shevchenko, de l'Institut Max Planck de Biologia Cel·lular i Molecular i de Genètica de Dresden, va utilitzar tècniques d'anàlisi de proteïnes per esbrinar quin menú s'hi havia preparat. Els resultats s'han publicat a la revista "PLOS One".

En aquella època, els pobladors de la zona eren caçadors-recol·lectors. I el peix constituïa una part important en la seva alimentació. En el jaciment s'hi han trobat xarxes de pesca, fragments d'embarcacions i trossets de peces ceràmiques.


Ous bullits en brou de peix

Potser en alguns moments no s'esforçaven gaire en la neteja i la higiene. I gràcies a això els investigadors han pogut analitzar les traces de ronya que havien quedat a l'olla. Les proteïnes presents en el recipient indiquen que allà s'hi havia cuinat porc. Però també hi ha restes que demostren la presència d'ous de peix. És a dir, el que anomenem caviar.

En aquella època i lloc, no era d'esturió, com l'actual cara i valorada delícia, sinó de carpa vulgar, de nom científic Cyprinus carpio. Els investigadors també s'han atrevit a proposar com devien preparar aquella menja exquisida. Estan força segurs que la van coure en aigua o en brou de peix. I que el pot el tapaven amb fulles.

L'anàlisi de proteïnes és tan precís que ha permès deduir que en el pot s'hi havien cuinat també les espines del peix i la seva carn. Això dona pes a la hipòtesi del brou de carpa per preparar el caviar. Els autors consideren que aquesta recerca contribueix a comprendre millor l'alimentació que tenien els protagonistes de la transició cap al Neolític, que devia començar molt poc després d'un d'aquests saborosos àpats amb caviar.