Desallotjament Institut B9 Badalona
Europa cotxe elèctric
Pla habitatge CE
Illa pesta porcina
Sumar PSOE
Sirat
Tractorada Barcelona
Anna Guitart Institut Ramon Llull
BCN Gastronomic Society
Hisenda bizums
Mèrit de les Belles Arts
Pilar Alegría eleccions Aragó
The Best
Guadalajara Barcelona
Ter Stegen

El formatge més car del món: un restaurant asturià desembutxaca 37.000 euros per un cabrales

Tant la formatgeria com el restaurant baten el seu propi rècord Guinness durant el certamen del Formatge Cabrales

Redacció/EFE

01/09/2025 - 20.39 Actualitzat 01/09/2025 - 20.47

El formatge Cabrales ha batut per cinquena vegada el rècord del formatge més car del món.

Durant una subhasta que s'ha celebrat aquest diumenge en el marc del certamen del formatge del municipi asturià de Cabrales, el restaurant El Llagar de Colloto s'ha adjudicat per 37.000 una peça de la formatgeria Ángel Díaz Herrero.

D'aquesta manera, tant la formatgeria, regentada per Encarnación Bada, com el restaurant adjudicatari, al capdavant del qual hi ha l'hostaler Iván Suárez, repeteixen com a guanyadors del concurs de formatges i de la posterior subhasta de la peça, ja que l'any passat va ser aquesta mateixa parella la que es va alçar amb la victòria.

De fet, tanta va ser l'emoció de l'hostaler que, en la celebració, el formatge li va relliscar de la plata i va acabar a terra, tal com recull El Correo.

La humitat amb què madura afavoreix el desenvolupament dels fongs del tipus "Penicillium" (iStock/imv)

Batent el seu propi rècord

La quantitat desemborsada supera en 1.000 euros els 36.000 que Suárez va pagar l'any passat per al formatge, per la qual cosa previsiblement quedarà recollida al Llibre Guinness dels Rècords com el formatge més car del món.

De fet, Suárez ha comprat el Millor Cabrales en les últimes cinc edicions. El 2018 va pagar 14.300 euros per la peça guanyadora del concurs, un preu mai vist per un formatge, i va aconseguir el primer rècord Guinness.
 

Madurat en coves naturals

El formatge cabrales s'elabora artesanalment amb llet crua de vaca o barreja de dues o tres classes --vaca, ovella i cabra--, que madura entre dos i quatre mesos en coves naturals dels Picos d'Europaa 1.500 metres d'altitud.

El cabrales és un formatge elaborat artesanalment que madura en coves naturals dels Picos d'Europa (iStock/Javier Ruiz)

Les condicions d'humitat de l'indret afavoreixen el desenvolupament dels fongs del tipus "Penicillium", que li aporten les seves característiques vetes i taques de color blau verdós.

El gust és lleugerament picant, més accentuat quan està elaborat amb llet de cabra i ovella pura o en mescla.

El cabrales està emparat per la denominació d'origen protegida (DOP) des del 1981 i és el més internacional i conegut d'entre les més de 300 referències de formatges asturians, una de les regions europees amb més varietat.