
Barcelona
Els científics alerten que l'acidificació del Mediterrani per les emissions de CO2 está afavorint la proliferació de meduses
Un equip de científics en el qual participa la UAB alerta que l'impacte de les emissions de diòxid de carboni al mar Mediterrani fa augmentar les meduses, també a alta mar, i empobreix la biodiversitat, perquè posa en perill especialment les espècies que tenen petxina.
Redacció
03/06/2013 - 12.46 Actualitzat 03/06/2013 - 15.05
L'acidificació del Mediterrani provocada per les emissions de diòxid de carboni està afavorint la presència de meduses a l'aigua, també a alta mar. És una de les conclusions de l'estudi que està fent el projecte europeu Med-Sea, en el qual participa la Universitat Autònoma de Barcelona.
Segons la biòloga marina de l'Institut de Ciències del Mar Melissa Acevedo, les meduses se saben adaptar millor a aquest nou PH de l'aigua. "Els seus competidors directes, que són els peixos, no es poden adaptar tan bé com elles al nou ambient. Com que (les meduses) són animals que porten milers d'anys a la Terra i són més primitius, s'han anat adaptant a aquestes oscil·lacions del mar per proliferar i fer servir els recursos que els altres no utilitzen", ha explicat.
La coordinadora del projecte, Patrizia Ziveri, ha assenyalat que encara que l'acidificació és un problema menys conegut que l'escalfament global, també té conseqüències en la biodiversitat, ja que la disminució del PH de l'aigua posa en risc la vida d'algunes espècies, especialment les que tenen petxina.
Encara que l'acidificació és un fenomen global, al mar Mediterrani s'accentua per altres problemes com la sobrepesca, l'augment de la temperatura de l'aigua, la presència d'espècies invasores i la contaminació.
Un altre element preocupant, i també detectat en alta mar, són els petits residus de plàstic.
Segons la biòloga marina de l'Institut de Ciències del Mar Melissa Acevedo, les meduses se saben adaptar millor a aquest nou PH de l'aigua. "Els seus competidors directes, que són els peixos, no es poden adaptar tan bé com elles al nou ambient. Com que (les meduses) són animals que porten milers d'anys a la Terra i són més primitius, s'han anat adaptant a aquestes oscil·lacions del mar per proliferar i fer servir els recursos que els altres no utilitzen", ha explicat.
La coordinadora del projecte, Patrizia Ziveri, ha assenyalat que encara que l'acidificació és un problema menys conegut que l'escalfament global, també té conseqüències en la biodiversitat, ja que la disminució del PH de l'aigua posa en risc la vida d'algunes espècies, especialment les que tenen petxina.
Encara que l'acidificació és un fenomen global, al mar Mediterrani s'accentua per altres problemes com la sobrepesca, l'augment de la temperatura de l'aigua, la presència d'espècies invasores i la contaminació.
Un altre element preocupant, i també detectat en alta mar, són els petits residus de plàstic.
Avui és notícia
Seria viable una Catalunya amb 10 milions d'habitants? L'augment de la població, a debat
Mor als 71 anys Carles Vilarrubí, empresari i exvicepresident del Barça
Mor Brigitte Bardot als 91 anys, la icona del cinema que va dedicar la vida als animals
Desactivada l'alerta amb la fi del temporal, però es manté l'alt risc d'allaus
Es reprèn la recerca de la família valenciana desapareguda a Indonèsia en un naufragi