B9 Badalona
Atemptat Moscou
Mor Vince Zampella
EUA i Veneçuela
Comprovar loteria de Nadal
Loteria de Nadal 2025
Epidèmia de grip
Illa pressupostos
Premi Internacional Catalunya
Medalla d'Or de la Generalitat
Drons Ucraïna
Tiroteig Castelldefels
Vila-real Barça
Girona Atlètic de Madrid
Brahim Díaz Marroc

Els Premis Nacionals de Gastronomia 2025 reconeixen el xef del Tinars, Marc Gascons, i Fermí Puig a títol pòstum

11/06/2025 - 22.31 Actualitzat 11/06/2025 - 22.31

ACN Sant Fruitós de Bages - El xef Marc Gascons, del restaurant Els Tinars de Llagostera (Gironès), i Fermí Puig, mort l'any passat, han estat distingits amb els Premis Nacionals de Gastronomia 2025. Des de l'edició anterior, els guardons es divideixen en dues categories principals: cuina d'autor i cuina tradicional. Gascons ha estat reconegut amb el premi 'cuina d'autor' per una proposta "elegant, senzilla i honesta", mentre que Puig ha rebut, a títol pòstum, el guardó 'cuina tradicional', en reconeixement a la seva tasca per preservar i difondre la cuina catalana. A més, el xef Moha Quach, del restaurant Terrat de Tarragona, s'ha endut el Premi Revelació, i Montse Serra, del restaurant Miramar de Llançà (Alt Empordà), ha estat guardonada amb el Premi Cap de Sala.

L'Acadèmia Catalana de Gastronomia ha lliurat aquest dimecres a la nit els Premis Nacionals de Gastronomia d'aquest 2025, en el marc d'una gala celebrada durant un sopar al Món Sant Benet, a Sant Fruitós de Bages. Per segon any consecutiu, els guardons s'han dividit en dues categories per reflectir "les dues ànimes del patrimoni gastronòmic": d'una banda, un premi dedicat a la innovació més trencadora i, de l'altra, un guardó que posa en valor la cuina més tradicional i de base.

El president de l'Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició, Carles Vilarrubí, ha destacat la rellevància del sector gastronòmic, i ha afirmat que "és un patrimoni col·lectiu que defineix el país, des de la pagesia fins a la indústria alimentària".

Segons Vilarrubí, la gastronomia catalana viu un gran moment a escala internacional. Tot i això, ha advertit que cal reforçar la marca "cuina catalana" i ha alertat sobre un dels principals reptes del sector: la manca de personal qualificat. "És un problema que ens preocupa molt perquè és un peix que es mossega la cua: sense noves generacions, no podrem mantenir per sempre aquest nivell d'excel·lència", ha subratllat.

Marc Gascons, Premi Nacional de Gastronomia 2025: "És un honor immens"

Marc Gascons és el xef del restaurant Els Tinars de Llagostera (Gironès), distingit amb una estrella Michelin des de l'any 2008. La seva trajectòria culinària ha estat marcada per l'aprenentatge al costat de referents com Joan Roca i Salvador Brugués. La seva cuina, arrelada a la tradició catalana i empordanesa, destaca per l'excel·lència del producte, el respecte per la temporalitat i una clara voluntat de posar en valor el territori. Ha estat reconegut com a Millor Cuiner Jove (2006), Millor Cuiner de Girona (2008) i Cuiner més jove amb Estrella Michelin (2011).

En declaracions a l'ACN, Gascons ha expressat que rebre el Premi Nacional de Gastronomia 2025 és "un honor immens": "Això ens motiva moltíssim per continuar aquesta trajectòria, aprofundir en la cuina catalana, donar-li més força i connectar amb les arrels de la nostra gastronomia". Per a Gascons, la cuina catalana viu actualment "un moment esplèndid".

Fermí Puig, premi a títol pòstum

El Premi Nacional de Gastronomia en la categoria de 'cuina tradicional' ha estat atorgat a títol pòstum al cuiner Fermí Puig, traspassat l'any passat, en reconeixement a la seva tasca per preservar i difondre la cuina clàssica catalana, així com pel seu llegat com a figura clau del panorama gastronòmic del país.

Nascut a Granollers l'any 1959, Fermí Puig va iniciar la seva trajectòria als anys vuitanta amb una etapa a El Bulli i va treballar en diversos restaurants destacats. Va dirigir el restaurant Drolma (estrella Michelin 2002-2011) i va fundar el Petit Comitè, referent de la cuina catalana tradicional. L'any 2015 va obrir el seu propi restaurant, Fermí Puig, on va defensar una cuina allunyada del luxe.

El seu germà, Àlex Puig, ha reconegut que "és dolorós viure sense en Fermí", però ha admès que moments com aquest ajuden a fer menys dura la seva absència  Segons Puig, les generacions futures poden veure en el llegat del seu germà una clara reivindicació de la cuina tradicional. "El Fermí ha defensat sempre la cuina tradicional catalana, fent bandera dels nostres productes. M'agradaria pensar que les generacions que vindran sabran interpretar i valorar la riquesa d'aquest llegat", ha subratllat.

Montse Serra, del restaurant Miramar, rep el Premi Cap de Sala

El Premi Cap de Sala ha estat atorgat a Montse Serra, del restaurant Miramar de Llançà (Alt Empordà). És la quarta generació familiar al capdavant del Miramar, que des del 1993 ha evolucionat sota la seva direcció i la del xef Paco Pérez cap a l'alta gastronomia centrada en el mar.

Serra ha estat reconeguda amb diversos premis, com el Juli Soler i Lobo (2021) i el Premi a la Trajectòria de La Vanguardia (2023). També ha participat en esdeveniments rellevants com Gastrofeminas 2023.

Moha Quach, Premi Revelació

Nascut al Marroc, Quach arrossega un bagatge profundament marcat per les seves arrels familiars vinculades a l'agricultura, la ramaderia i la pesca. Aquest llegat es reflecteix en una cuina d'autor arrelada al producte de temporada i al quilòmetre zero, treballada amb petits productors locals compromesos amb el respecte pel medi ambient.

Des del 2018, Moha Quach dirigeix i és copropietari d'El Terrat de Tarragona, establiment convertit en referent gastronòmic de la ciutat, on plasma una filosofia sostenible, conscient i fidel a la tradició.

Finalment, el Premi Nèstor Luján de Periodisme Gastronòmic s'ha atorgat a Mònica Ramírez, periodista i especialista en gastronomia, per l'article publicat a la revista Cuina titulat 'La cuina puja al tractor'. Aquest treball posa en valor la connexió directa entre cuina i territori i retrata com alguns dels xefs més rellevants del país s'han implicat activament en el món rural i ajudat a vincular alimentació, paisatge i sostenibilitat.