
La Seu d'Urgell
Els ramaders del Pirineu reivindiquen el consum de carn de poltre
El frau en l'etiquetatge de productes suposadament només de vedella fa mal a un sector que va a l'alça. Més de 380 ramaders del Pirineu es dediquen a la cria de cavalls, una carn rica en Omega 3.
Redacció
26/02/2013 - 15.21 Actualitzat 26/02/2013 - 17.27
El frau de l'etiquetatge de carn de cavall com a carn de vedella ha posat en alerta els ramaders del cavall del Pirineu Català. Fa cinc anys que es van associar a la Federació del Cavall del Pirineu Català per recuperar la raça per vendre'n la carn. Ara no volen que aquest cas els enfonsi la feina ben feta.
Al Pirineu hi ha més de 380 ramaders que es dediquen a la cria de cavalls. Un d'ells, Antoni Soler, ha admès a TV3 que l'estafa detectada els "fa mal" i ha destacat la qualitat de la carn que ofereixen. "Aquests cavalls són a la muntanya, neixen a fora, estan sis o set mesos amb la mare, després els despopem, els baixem a la granja i els donem farratges i pinsos completament naturals", ha destacat.
També la doctora Maria José Roselló subratlla les bondats de la carn de poltre. "A la zona del Pirineu es troba una carn de poltre d'excel·lentíssima qualitat i s'ha comprovat científicament, amb analítiques, que té una dosi molt elevada d'àcids Omega 3", ha apuntat.
Roselló entén que el consumidor vol saber "què menja". Des de l'escorxador Mafriseu de la Seu d'Urgell, on també promocionen la vedella dels Pirineus, Domènec Estany remarca que "no tindria cap sentit utilitzar carn de poltre per fer un producte de vedella perquè el poltre, precisament, és molt més car que la vedella".
Tot i que el cavall es continua veient com un animal domèstic, amb el temps el consum d'aquest tipus de carn s'ha incrementat. En els últims cinc anys, a l'Alt Urgell, els ramaders han passat de sacrificar un poltre setmanal a sacrificar-ne quatre.
Al Pirineu hi ha més de 380 ramaders que es dediquen a la cria de cavalls. Un d'ells, Antoni Soler, ha admès a TV3 que l'estafa detectada els "fa mal" i ha destacat la qualitat de la carn que ofereixen. "Aquests cavalls són a la muntanya, neixen a fora, estan sis o set mesos amb la mare, després els despopem, els baixem a la granja i els donem farratges i pinsos completament naturals", ha destacat.
També la doctora Maria José Roselló subratlla les bondats de la carn de poltre. "A la zona del Pirineu es troba una carn de poltre d'excel·lentíssima qualitat i s'ha comprovat científicament, amb analítiques, que té una dosi molt elevada d'àcids Omega 3", ha apuntat.
Roselló entén que el consumidor vol saber "què menja". Des de l'escorxador Mafriseu de la Seu d'Urgell, on també promocionen la vedella dels Pirineus, Domènec Estany remarca que "no tindria cap sentit utilitzar carn de poltre per fer un producte de vedella perquè el poltre, precisament, és molt més car que la vedella".
Tot i que el cavall es continua veient com un animal domèstic, amb el temps el consum d'aquest tipus de carn s'ha incrementat. En els últims cinc anys, a l'Alt Urgell, els ramaders han passat de sacrificar un poltre setmanal a sacrificar-ne quatre.
Avui és notícia
Els casos d'assetjament sexual sacsegen el PSOE: sis investigats i pressió per portar-ho a la Fiscalia
Informe del PSOE sobre Salazar: les denúncies d'assetjament sexual, creïbles però no comprovables
Yolanda Díaz reclama a Pedro Sánchez una remodelació "absolutament profunda" del govern
Carles III anuncia que evoluciona bé del càncer i que l'any que ve reduirà el tractament
Es publiquen noves fotos de Jeffrey Epstein en què es veuen Donald Trump, Bill Clinton i Woody Allen