L'ofici d'educar (El suplement)
Escola i família, motor de canvi de la revolució alimentària
Pedagogia per a la sobirania alimentària: educar famílies i escola pel dret a decidir què consumim i com es produeix el que consumim
25/11/2023 - 16.14 Actualitzat 26/11/2023 - 10.17
Recuperar el dret a decidir què mengem i com es produeix allò que consumim és el que es coneix com la sobirania alimentària. Pel Jordi Masjuan, autor de "Canviar el món des de la taula" i cofundador de l'empresa Valors, temps de lleure i menjadors sostenibles per a infants:
"Ens alimentem malament i en excés, fruit d'un model industrial sense consciència social ni ecològica que multiplica les malalties del segle XXI, derivades de la industrialització alimentària. Sense parar-nos a pensar tot el que hi ha al darrere de cada producte".
I si no decidim nosaltres, ho fa algú altre --com els mercats i les multinacionals-- i els seus criteris per prendre decisions no són de salut ni de sostenibilitat, sinó de beneficis, lamenta Masjoan; per tant, no s'asseguren preus dignes per a qui produeix l'aliment, ni aliments frescos de proximitat ni de temporada. La sobirania alimentària és clau pels consumidors --assegura la periodista Esther Vivas, autora de "El negocio de la comida".
"Ens permet decidir què mengem, d'on ve el que mengem, en quines condicions s'ha elaborat i si està lliure de transgènics. I també és important per a la pagesia, per decidir què produeix i garantir-li l'accés als recursos naturals"
Conèixer com funciona el sistema alimentari ens permet una sostenibilitat dels recursos més gran i cuidar millor el planeta, el territori i la nostra salut, defensa Dina Bashir, coordinadora de la delegació de Catalunya de Justícia alimentària.
Com fer pedagogia de la sobirania alimentària a l'escola?
Els centres educatius han de ser un actor principal de la revolució alimentària que ha de culminar en un canvi de model, apunta Jordi Masjuan, per dos motius:
"Acullen cada dia milers de petits comensals, són una responsabilitat i tenen un gran impacte. I també son clau per construir un projecte educatiu que impacti en les generacions presents i futures, per interioritzar decisions individuals i diàries de consum".
Una educació alimentària central i obligatòria al currículum, exigeix Masjuan, perquè el model alimentari actual és el causant d'un terç de les emissions d'efecte hivernacle i, per tant, causant directe del canvi climàtic:
"Quan treballes amb l'alumnat la transició a un model més agroecològic, sostenible, holístic i saludable, arriben a les seves pròpies conclusions i no entenen per què no és el model vigent i seguim amb el model de lucre oligopolístic".
No infantilitzem l'alumnat, demana Jordi Masjuan, que posa en valor la seva lucidesa i capacitat crítica:
"Denuncien les injustícies i pensen alternatives brillants, són un glop d'esperança i un cop de puny a les generacions adultes per fer-nos reflexionar".
Per la Dina Bashir, de Justícia alimentària, treballar la sobirania alimentària als centres educatius té un gran impacte. D'aquí que implementen projectes com Planetacció, a secundària; "Alimentar és educar", a primària, i també a l'FP i per a les Universitats:
"Són propostes participatives que impliquen tota la comunitat educativa i les famílies, amb enfocament de gènere i tractant temes de drets humans, publicitat, etiquetatge i malbaratament alimentari".
Els centres són motors de canvi i de vinculació amb el que és l'entorn alimentari, més enllà de l'escola: el barri i els seus mercats, els centres cívics i les famílies, reconeix Bashir, que destaca el protagonisme de l'alumnat, molt sensibilitzat i que traça el seu propi itinerari en els diversos projectes.
És possible un consum conscient i sostenible en família?
"Som les primeres generacions en centenars de milers d'anys d'evolució que estem exposats de manera tan evident a la pol·lució, els ultraprocessats i els pesticides amb què es ruixen les collites de tot allò que ens arriba a taula", lamenta Masjoan. Un dels èxits del model industrial és que ens ha desconnectat de la terra i la sobirania alimentària, argumenta Jordi Masjuan, i d'aquí la importància de reconnectar el món rural amb la ciutat:
"Visitant camps i granges en família, perquè la mainada entengui el procés d'elaboració del menjar i la diferència entre una proposta industrial i una de regenerativa".
I, sobretot, Masjuan proposa a les famílies comprar menjar de temporada, a granel, producte fresc, de quilòmetre zero i sostenible, però sense excessos:
"Si he d'agafar el metro i fer 3 transbordaments, això no és sostenible. Soc partidari de simplificar, comprar a les cooperatives de consum, supermercats cooperatius, mercats de barri o de pagès perquè creixin, o fins i tot fer compres sostenibles als grans supermercats".
No menjar res que la nostra àvia no reconeixeria com un aliment, un 80% del que trobem a les grans superfícies, apunta Masjuan, i que sovint resulta tan cridaner i addictiu per a les criatures:
"Donar-los verdura, cereals, llegum sec, fruita. I reduir el consum d'ultraprocessats, sucres i la carn a un terç; menjar-ne menys i de qualitat per evitar els costos ocults: l'impacte negatiu que no veiem de la indústria alimentària en el medi ambient i la salut pública".
Alimentar-nos és un acte polític?
Els petits canvis, sumats, provoquen grans canvis; consumir és un acte polític, assevera Masjuan, amb responsabilitat per a qui legisla per apostar per un model o un altre:
"Un terç dels aliments que produïm va a parar a les escombraries, i només amb aquest terç acabaríem amb la fam al món, són dades aclaparadores, més enllà d'ideologies i opinions personals que ens han de moure a l'acció i convertir-nos en activistes"
El consumisme ens ha tornat insensibles, i el sistema global industrialitzat ens ha convertit en titelles d'un sistema enfocat a produir més i més barat, denuncia Jordi Masjoan, i afegeix que ens cal recol·locar a dalt de tot de la nostra escala de valors el que mengem i la manera com es produeix; un nou model regeneratiu, ecològic i holístic per canviar el món, queixalada a queixalada:
"La sobirania alimentària ha d'entrar a l'agenda política i encara no és una prioritat dels programes polítics. Igual que hi ha consens sobre el dret universal a l'educació i a la sanitat, també ho ha de ser el dret a una alimentació saludable, equilibrada i sostenible, que repercuteix econòmicament en una menor despesa sanitària.
Tot petit canvi suma, assegura Dina Bashir: tenir un calendari a la nevera, consumir productes estacionals, mirar les etiquetes i treballar de manera col·lectiva des de les associacions de famílies, veïnals i centre cívics a favor de la sobirania alimentària. "La responsabilitat individual impulsarà una marea col·lectiva que obligarà la política i el teixit empresarial a transformar el món des de la taula", conclou esperançat Masjuan.
Avui és notícia
Mossos i Guàrdia Civil escorcollen el laboratori de l'IRTA-CReSA, investigat pel brot de pesta porcina
Aprovada la reforma del lloguer de temporada i d'habitacions, que també tindran topall de preus
El govern estudia obligar els inversors que comprin edificis a posar-los a lloguer de llarga durada
Desallotjats del B9 de Badalona passen la nit al ras en espera de solucions: "No tenim on anar"
Què incorpora la llei per garantir els drets LGTBIQ+: més sancions i autodeterminació de gènere