Flors comestibles, a "Els matins"
Flors de saüc arrebossades: com es preparen?
El naturalista Toni Llobet ens acosta una gastronomia ben curiosa, que de ben segur que et farà venir salivera: tres flors que es mengen crues i una que es cuina
Albert Mora
20/05/2022 - 12.45 Actualitzat 20/05/2022 - 19.22
És naturalista i il·lustrador (fa uns llibres preciosos sobre flora i fauna), però Toni Llobet també es presenta com un "gran defensor que hi hagi flors al camp". I podria semblar una excentricitat, però Llobet avisa que, encara que és una cosa que donem per feta, "entre herbicides, camins, marges, rieres i l'obsessió per segar-ho tot a la mínima que creix alguna cosa, cada cop hi trobem menys flors". Per això proposa una original manera de reivindicar-les: menjant-nos-les.
Tant la malva (la primera de les flors que ens presenta Toni Llobet) com la borratja o la flor de pastor es mengen crues, fins i tot just després de collir-les. Particularment, a la malva se li atribueixen moltes propietats: des d'utilitzar-se com a antiinflamatori o calmant fins a cicatritzant, tot passant per usos laxants i expectorants.
De la borratja (també anomenada borraina o pa i peixet) se'n menja tant la fulla (bullida o arrebossada) com la flor (crua). En aquest segon cas, la filla de Toni Llobet explica com collir-la: "Les agafes amb els dits i les estires cap a baix... No agafis la part més aspra, que no es menja!" La flor de la borratja té aroma de plàtan i sovint es posa a les amanides.
La tercera flor que ens presenta Toni Llobet és la flor de pastor. De gust dolç, "te les pots menjar com si fossin llaminadures" i les trobaràs a la vora dels alzinars i les pinedes.
Però el producte gastronòmic estrella és la flor de saüc (o soguer), que creix cap al mes de maig, i crida l'atenció perquè desprèn una potent aroma. Es troba als marges de la riera i es cull en petits rams, que contenen moltes floretes. Toni Llobet proposa una senzilla recepta per cuinar-les: "amb una barreja d'ou, llet i farina, s'arrebossen i es fregeixen".
Preparades així, les flors de saüc acaben semblant una espècie de crep, amb una olor anisada, que es pot menjar tant dolça (afegint-hi sucre per sobre) com salada. T'atreveixes a tastar-les?
Avui és notícia
Aprovada la reforma del lloguer de temporada i d'habitacions, que també tindran topall de preus
La policia escorcolla fa hores el laboratori de l'IRTA-CReSA, investigat pel brot de pesta porcina
La càrrega mental recau en elles: el triple de dones que d'homes planifiquen la llar i la cura dels fills
El govern identifica els terrenys on es podran construir els 214.000 pisos compromesos
Desallotjats del B9 de Badalona passen la nit al ras en espera de solucions: "No tenim on anar"