Salomé Pradas
Nick Reiner
Bondi Beach
Rob Reiner homicidi
Airbnb
La Marató càncer
Xile eleccions
C-17 Montcada i Reixac
Sánchez balanç
Dimiteix l'alcalde d'Alcanar
Casos judicials PSOE
Homenatge Robe Iniesta
Florentino Pérez
Denuncia Pablo Torre
Barça Guadalajara Copa

Gallines que ponen ous de fins a 100 colors, el fenomen en una granja de Callús

Es tracta d'un procés completament natural i sorgeixen de l'encreuament de les diferents generacions, com assegura el seu propietari

Redacció

17/03/2022 - 21.22 Actualitzat 19/03/2022 - 12.06

El Toni Martínez, de Callús, al Bages, és un apassionat dels ous ferrats. Fa 10 anys va comprar un parell de gallines franceses, que ponen els ous de color marró, i dues de xilenes, que els ponen blaus. Per casualitat, es van barrejar i els pollets van fer els ous d'un altre color. Tota una sorpresa. 

Després de tenir-ne quatre per a autoconsum, ara la família disposa d'una granja sencera amb 600 gallines criades a l'aire lliure, que ponen ous de colors de fins a 100 tonalitats diferents

El Marc, amb els ous de colors que ponen les 600 gallines que té a la granja (CCMA)

La gent es pensa que els ous són pintats o que els posen colorant en el menjar, però ell ho nega. Es tracta d'un procés completament natural i sorgeixen del creuament de les diferents generacions. "Tot és natural, és qüestió de genètica", explica Martínez. 

"Ara tenim ous bastant foscos, però encara ens quedarien 2 o 3 anys per poder arribar al negre."

No les mediquen i "els donem infusions d'herba per prevenir malalties". Ponen de febrer a octubre, entre 80 i 100 ous l'any per gallina. Les que estan en granges industrials, en canvi, en ponen 320 l'any i, al cap d'un any i mig, van a l'escorxador perquè ja no es consideren productives.

Els ous tenen una clara molt compacta i gelatinosa (CCMA)

Els ous de les gallines de Martínez són més cars. Els va començar a comercialitzar fa tres anys i van molt buscats als mercats de Barcelona, restaurants o botigues, que en valoren la consistència del rovell, la clara molt compacta i gelatinosa, el gust intens i, naturalment, la bellesa dels colors