B9 Badalona
Atemptat Moscou
Mor Vince Zampella
EUA i Veneçuela
Comprovar loteria de Nadal
Loteria de Nadal 2025
Epidèmia de grip
Illa pressupostos
Premi Internacional Catalunya
Medalla d'Or de la Generalitat
Drons Ucraïna
Tiroteig Castelldefels
Peñarroya
Marcao
Aitana Bonmatí

Dia Internacional de la malaltia celíaca

La Generalitat impulsa un logotip per identificar els productes que porten gluten

A Catalunya hi ha unes 20.000 famílies que tenen un malalt celíac, persones amb un metabolisme especial que fa que no tolerin aquesta proteïna. Això vol dir que no poden menjar res que porti gluten, cosa que els condiciona absolutament l'alimentació. La Generalitat està impulsant un logotip per distingir els productes que porten gluten dels que no, tot i que no serà una mesura obligatòria. Avui els celíacs han fet una trobada festiva a Barcelona coincidint amb el Dia Internacional d'aquesta malaltia.

31/05/2003 - 00.00 Actualitzat 09/11/2006 - 10.11

Volen promoure el coneixement i la investigació de la malaltia celíaca. Amb aquest motiu, s'han instal·lat al Parc de la Ciutadella diverses parades i punts de venda de productes sense gluten, una substància que no poden prendre tots els que tenen aquesta malaltia. Per això, un dels objectius d'aquesta celebració ha estat informar la manera de seguir una dieta sense gluten, l'únic medicament contra aquesta malaltia. Més de 3.000 persones han participat en aquesta festa. La celiaquia és hereditària i afecta una persona de cada 200. Un dels grans inconvenients dels celíacs és que sempre han d'estar preguntant si allò que menjaran porta gluten o no. El pa, un aliment importantíssim des de sempre en la nostra cultura, és un verí per als celíacs, perquè aquests malalts no toleren el gluten, que és una proteïna que es troba al blat, al sègol, a l'ordi i a la civada. El que pot menjar i el que no és el primer que aprèn un celíac; és el seu problema i, alhora, la seva medecina. En botigues especialitzades o en els departaments de dietètica dels establiments convencionals hi ha una gamma limitada de productes sense gluten. El problema el tenen en l'amplíssima varietat d'aliments que tenen farines -i, per tant, gluten- i no ho especifiquen. La indústria alimentària utilitza farines en elaborats de tota mena i la llei espanyola no obliga a detallar-ho. El govern de la Generalitat -que en això no té capacitat normativa- ha impulsat un logotip que indica en l'etiqueta si un producte té o no té gluten i que convida a mirar-ne la composició. És el compromís més important a què ha arribat amb les associacions de celíacs i amb les de diabètics, un altre col·lectiu que necessita mesurar els hidrats de carboni de tot el que menja. El logotip no és obligatori i encara no és al carrer, però diverses empreses d'alimentació ja han acceptat la proposta.