Activada alerta Inuncat
Concert per Palestina Palau Sant Jordi
B9 de Badalona
Sospitós Universitat de Brown
UE Ucraïna fons russos congelats
Ordeig IRTA-CReSA
Incendi Hospitalet de Llobregat
Trump discurs
Manifestació Brussel·les agrària
Accident AP-7 Vandellòs i l'Hospitalet
Avatar
Laboratori pesta porcina
Olot zona baixes emissions
Sorteig Champions
Burgos

ALT URGELL-CERDANYA

La mantega Cadí, denominació d'origen protegida

La setmana vinent sortirà publicat en el DOGC, el Diari Oficial de la Generalitat, l'ordre que permetrà a la mantega de l'Alt Urgell i la Cerdanya lluir el logotip de denominació d'origen protegida. Aquesta distinció representa l'aval de la Unió Europea a aquest producte -en principi- tan poc mediterrani. La mantega de l'Alt Urgell i la Cerdanya, que elabora la cooperativa de productors del Cadí, a la Seu d'Urgell, ha marcat el paisatge i l'economia d'aquelles comarques.

16/11/2001 - 00.00 Actualitzat 16/11/2001 - 17.45

Les comarques de l'Alt Urgell i la Cerdanya havien estat, durant segles, dedicades al conreu de la vinya. Però la devastació que va provocar la fil·loxera va obligar a una reorientació de l'agricultura en aquelles terres. A principis del segle XX, aquestes comarques de muntanya es van poblar de bestiar boví. Amb els excedents de llet es va començar a fer una de les mantegues més reconegudes pels gurmets europeus i pels consumidors: la mantega de l'Alt Urgell i la Cerdanya, que, per ara, només elabora la Cooperativa del Cadí, a la Seu d'Urgell. A partir d'ara, podrà començar a portar a les etiquetes el distintiu DOP, denominació d'origen protegida. S'obre així un tràmit administratiu que comença amb un reglament que elabora la Generalitat, d'acord amb els productors, i que es presenta a les autoritats comunitàries, que no acostumen a tombar cap proposta d'un estat en aquest sentit. Una denominació d'origen protegida, com l'oli de Siurana o el de les Garrigues, empara productes lligats a una zona determinada i amb unes qualitats que els diferencien, com és el cas de la mantega de l'Alt Urgell i la Cerdanya. La mantega és l'última d'afegir-se a una llista de productes amb l'aval comunitari, com el formatge Urgèlia, que elabora la mateixa Cooperativa de Productors del Cadí.