L'auge de l'"orange wine", el vi brisat de tota la vida: un històric de la Terra Alta
Ha estat la primera DO de Catalunya que ha regulat l'elaboració d'aquests vins, també coneguts com a "orange wines"
11/09/2025 - 07.00 Actualitzat 15/09/2025 - 13.33
A la Terra Alta es fan vins blancs, negres i brisats. Són els cada cop més de moda "orange wines" o vi brisat, però que en aquesta comarca són els de tota la vida. S'elaboren amb varietats blanques, però amb la tècnica dels vins negres, és a dir, macerant el most amb les pells. El consell regulador d'aquesta DO ha estat el primer que els ha regularitzat i fins a quinze cellers en tenen almenys una referència.
Antigament, a la Terra Alta tot el raïm blanc, majoritàriament de la varietat garnatxa blanca, es vinificava en contacte amb les pells i les llavors per obtenir un vi d'una tonalitat ataronjada, amb cos i gust intens.
En les últimes dècades aquesta tècnica s'havia anat abandonant per obtenir vins més lleugers, com demanava el mercat.
Però els últims cinc anys els brisats s'han posat de moda, especialment per fer maridatges gastronòmics, perquè aporten el cos i la complexitat d'un vi negre, però amb la frescor d'un blanc.
Arran de l'auge internacional d'aquesta tècnica, els cellers de la Terra Alta hi han tornat a apostar. "Vam veure que cada vegada hi havia més interès en el que ara s'anomenen 'orange wines', i vam trobar que era oportú ser els primers a incloure'ls en el plec de condicions de la DO, perquè és una elaboració de sempre a la nostra zona", explica Jordi Rius, secretari del consell regulador.
Segons ell, posar el segell de la DO als vins brisats "permet donar un valor afegit a aquesta manera de fer tan típica d'aquí que ara els cellers estan recuperant, i donar-hi un toc més actual perquè agradi al consumidor internacional":
"A la Terra Alta ja fa temps que tenim els 'orange wines'. És el vi brisat de tota la vida."
Vins fets amb garnatxa blanca
Els brisats de la Terra Alta es fan principalment amb garnatxa blanca, una varietat idònia per a aquest tipus d'elaboració i que és la més representativa de la comarca.
"La fem fermentar amb les pells i les llavors, i alguns cellers també amb la rapa. Cadascú té la seva tècnica, i aquesta maceració pot durar unes hores o diversos dies, en funció del resultat que busquem", explica Joan Arrufí, del celler Altavins.
Segons Arrufí, "a banda del color ataronjat, en nas podem trobar les aromes de la garnatxa blanca, de la fruiteta blanca. A la boca obtenim també la golositat de la garnatxa, però la fermentació amb les pells ens dona una rusticitat molt marcada". I afegeix que "són vins fantàstics per als maridatges":
"S'estan valorant moltíssim en restaurants de gamma mitjana i alta per fer maridatges de contrastos, amb menges greixoses, com si es tractés d'un vi negre criança o reserva".
Històricament, la maceració amb les pells era la manera més habitual d'elaborar el vi a la Terra Alta, quan no hi havia els equipaments i les tècniques per fer els vins d'una altra manera, però segons Arrufí "ara els fem d'una manera més actual perquè el consumidor final trobi uns vins que, malgrat l'estructura que tenen, siguin uns vins frescos, àcids i fàcils de beure".
Des de la DO veuen la recuperació dels brisats com una manera de treure més partit a una viticultura que sempre ha apostat per les varietats blanques.
"Per sort o per desgràcia, el vi negre cada vegada es consumeix menys i el consumidor ara s'estima més el vi blanc. Afortunadament, aquí tenim més de la meitat de les vinyes de raïm blanc i això ens pot donar un avantatge", raona Jordi Rius.
Per Arrufí, "amb la garnatxa blanca podem elaborar alhora vins joves i frescos i també grans criances i, a més, amb els brisats podem oferir als clients un altre tipus d'elaboració que obre possibilitats de maridatge abans reservades només per als negres".
Bona verema, després de la sequera
Els viticultors de la Terra Alta estan en plena verema, que enguany serà més productiva després de dues campanyes marcades per la sequera.
Si es compleixen les expectatives, es veremaran uns 35 milions de quilos de raïm, prop de la producció mitjana, de molt bona qualitat.
Les pluges de la tardor i la primavera han servit perquè les plantes tinguessin prou reserves d'aigua per fer front a les altes temperatures, que han accelerat la maduració del raïm.
Després de la verema de les varietats més primerenques com el moscatell, el chardonnay i el sauvignon blanc, ara s'està acabant la collita de la garnatxa blanca, la varietat blanca més plantada en aquesta DO.
De fet, la Terra Alta produeix un terç de la producció mundial d'aquesta varietat i un 90% de la de Catalunya.
La Denominació d'Origen Terra Alta, a més, identifica amb un segell de qualitat les ampolles elaborades amb el 100% de garnatxa blanca i que superin els 80 punts sobre 100 de puntuació al panell de tast.
La Terra Alta és una de les regions més guardonades al concurs internacional Grenaches du Monde.
Avui és notícia
Tres milions de porcs i senglars morts: el viatge de la pesta porcina per la Unió Europea
Senglars: d'estar prop de l'extinció a ser un risc per a l'expansió de la pesta porcina africana
El preu del porc segueix baixant en picat per evitar excedents i facilitar l'exportació a Europa
S'eleven a 13 els positius per pesta porcina africana, tots dins de la zona afectada
Els pescadors de peix blau podran vendre una part de les tonyines que capturin accidentalment