Netflix Warner HBO
Frank Gehry
Pesta porcina africana
Operació sortida
Concerts Rosalía Lux
Assassinat d'Abu Shabab
Sandro Giacobbe
Servei militar Alemanya
Cas Helena Jubany
Portes obertes Parlament
Pla Moves III
Norris F1
Gazzaniga Elx Girona
Madrid Celta

Mengem 4 vegades més carn vermella i processada del que seria recomanable

L'excés de carn de boví, vaca i porc fa que augmenti el risc de càncer, obesitat, malalties cardiovasculars i diabetis

Marta Arrufat

11/04/2019 - 18.10 Actualitzat 11/04/2019 - 20.06

La carn vermella no és dolenta "per se", però sí que és dolent menjar-ne en excés. I totes les estadístiques, fins i tot les més optimistes, confirmen que com a mínim en mengem 4 vegades més que les quantitats recomanades i això pot tenir conseqüències per a la salut.

Segons, Carlos Alberto González, epidemiòleg i investigador emèrit de la Unitat de Nutrició i Càncer de l'Institut Català d'Oncologia, la ingesta de carn implica augmentar el risc de tenir càncer.

"Hi ha una evidència científica molt sòlida -explica González- que mostra que menjar carn en excés -tant carn vermella com carn processada-, fa que augmenti el risc de càncer en diverses localitzacions tumorals, però també s'ha provat que fa augmentar el risc d'obesitat, de malaltia cardiovascular i de diabetis."

 

 

És la carn de boví, de vaca i de porc. Com a màxim se n'haurien de menjar 70 grams al dia i no s'hauria de cuinar a una temperatura gaire alta.

"El que mengem avui no té un efecte demà o el mes vinent -diu González- sinó després de 10-15 anys i, sobretot, per una exposició continuada."

La solució és reduir el consum de carn vermella i evitar al màxim la carn processada.

 

 

El consum de carn va disminuir lleugerament quan fa 4 anys l'Organització Mundial de la Salut va catalogar la carn vermella com a probable cancerigen i la processada directament com a cancerigen. Però de seguida se'n va tornar a menjar en excés.

La pregunta és: per què no s'aconsegueix reduir-ne el consum?

Per a Javier Guzmán, director de l'associació Justícia Alimentària, no hi ha voluntat política.

"És un debat en què no s'ha fet res -diu Guzmán- perquè no hi ha voluntat de fer polítiques públiques. Per reduir el consum de carn i, sobretot, de carn processada, necessitem polítiques públiques actives i potents com estan debatent a altres països d'Europa. No han fet prou, realment, perquè això determina un conflicte amb la indústria."

 

 

Demanen que s'apliquin polítiques concretes, com apujar l'IVA d'aquests productes i disminuir el dels productes saludables, limitar els additius, prohibir la publicitat dirigida als menors, o fer un etiquetatge més clar que l'actual.