Ni a l'escola ni a casa: nens i nenes dinen en un menjador km 0 a Barcelona
Una vuitantena d'alumnes de diverses escoles dinen cada dia al Menjador Ca la Rosa, un projecte basat en el producte ecològic i amb valors socials
Oriol Llach Estrella
20/12/2021 - 15.57 Actualitzat 20/12/2021 - 15.57
Entre quedar-se a dinar a l'escola o bé anar a casa, les nenes i els nens del barri barceloní de la Sagrera tenen una altra opció. El Menjador Ca la Rosa. Uns monitors els recullen a l'escola, els porten a dinar, juguen una estona i després els tornen a classe. El producte ecològic, el quilòmetre 0 i els valors socials formen l'essència dels ingredients dels plats que una vuitantena de nenes i nens dinen de dilluns a divendres.
La Rosa Batalla Canut explica com es va gestar un projecte que va néixer fa tot just cinc anys:
"És una iniciativa que surt d'un grup de famílies que volien donar un àpat de qualitat als seus fills en la franja del migdia els dies de classe i troben que a l'escola no es compleix el que necessiten. S'organitzen, en parlem i comencem el projecte amb set o vuit nenes i nens. Al principi venien a dinar a casa, però al final vam decidir donar-hi un marc legal perquè el projecte s'estava fent gran."
I es va fer gran en un temps rècord. El boca-orella va córrer pel barri i es va complementar l'àpat de qualitat amb tot un seguit d'activitats dirigides per monitors especialitzats en l'educació en el lleure. Un servei que va més enllà d'un dinar.
L'èxit del Menjador Ca la Rosa, però, ha arribat a posar en perill la seva pròpia continuïtat. El motiu, un creixement precipitat que posava en risc un dels seus fonaments, la qualitat:
"Hem crescut en algun moment una mica més del que sabíem cuidar i hem hagut de decréixer. Ara mateix no podem agafar més nens. No fem publicitat mai, simplement les famílies parlen entre elles. El menjador té les places exhaurides i hi ha llista d'espera. Existeixen altres maneres de consumir el que fem a la nostra cuina."
Aquestes altres maneres van sorgir de les ganes de continuar creixent, però amb la consciència que feia falta trobar altres vies més enllà del menjador perquè ja havia arribat al seu sostre.
Aquí és on aflora una nova idea: obrir, a pocs metres de Ca la Rosa, el bar gastronòmic La Floristeria, a la plaça de Masadas. D'aquesta manera, ja no només les nenes i els nens, sinó totes les veïnes i veïns de la Sagrera poden degustar els plats i els productes que conformen la filosofia del projecte.
"Tot el que es consumeix a La Floristeria és producte provinent de mercat social. No hi trobaràs marques multinacionals, no et podràs prendre una Coca-Cola, per exemple, però trobaràs alternatives que s'estan fent a Barcelona o bé a la rodalia que tenen una qualitat molt millor i amb valors socials. Són productes de comerç just, productors propers, tots són cooperatives com nosaltres."
Amb el menjador i el bar gastronòmic en marxa, a Ca la Rosa encara quedava prou empenta per impulsar una nova branca per fer més gran el projecte. Des de fa poc temps que al barri de la Sagrera organitzen un mercat quinzenal de pagès amb els proveïdors que abasteixen tot el que es cuina als seus fogons: verdures, ous, pa i un llarg etcètera de productes fets aquí.
"És una manera de tancar tot el circuit. Nosaltres donem menjar a nenes i nens, per tant les seves famílies també voldran alimentar-se amb producte ecològic i de proximitat. Doncs fem venir els productors a la plaça Masadas i podràs comprar directament al productor amb el coneixement que suposa parlar amb la persona que ha cultivat o ha fet allò que compres. Si tu vols el millor per als teus fills, entenem que també voldràs el millor per a la resta de la família."
Conciliar feina i família és un dels eixos principals del projecte. La dotzena de persones que treballen al Menjador Ca la Rosa viuen en primera persona els valors socials que hi ha als plats que serveixen. Gairebé tota la plantilla són dones i la major part estan separades.
Com que tenen la custòdia compartida, treballen en setmanes alternes de manera que quan tenen els fills s'hi poden dedicar de ple. I això, de vegades, fa que la gestió del dia a dia sigui una mica més complicada del que és habitual.
"Posem les persones al centre del projecte, però tot això ens ha suposat un embolic a l'hora de fer les contractacions. A l'hora de fer els horaris o quan algú es posa malalt és un maldecap. No ha estat fàcil però hem aconseguit que puguin treballar i conciliar la vida personal i sabem que aquesta opció difícilment la poden trobar en qualsevol altre lloc de feina."
Avui és notícia
20 municipis rebran 233 milions de la llei de barris: quins són i a què destinaran els diners
Relators de l'ONU denuncien el "tracte cruel i degradant" del desallotjament del B9 de Badalona
L'Ajuntament de Badalona fa fora les desenes de persones acampades davant el B9
Ordeig diu que els experts europeus no veuen per ara indicis que la pesta porcina sortís de l'IRTA-CReSA
Activada l'alerta Inuncat pel risc de pluges abundants al litoral i prelitoral de Barcelona i Girona