
Catalunya nit
"No he vist ningú que mengi xocolata i estigui trist": cada espanyol consumeix més de 5 kg de cacau a l'any
L'actual millor mestre xocolater del món, l'osonenc Lluc Crusellas, ha publicat un recull de 60 receptes inèdites i expandirà la marca de xocolates d'autor Eukarya
13/09/2023 - 20.55 Actualitzat 13/09/2023 - 21.07
Cada 13 de setembre des del 1995, se celebra el Dia Internacional de la Xocolata. Es fa en commemoració del naixement de l'escriptor britànic Roal Dahl, creador de "Charlie i la fàbrica de xocolata", i també de l'empresari nord-americà Milton Hershey, fundador de The Hershey Chocolate Company. Coincidint amb aquesta jornada, els productors de cacau i xocolata han difós algunes xifres sobre el seu consum.
Segons Produlce, l'associació espanyola d'empreses del sector dels dolços --des de la xocolata fins als caramels, passant per xiclets, galetes, pastisseria o torrons--, el cacau i la xocolata representen, amb un 25%, la primera categoria del sector, amb una facturació de 1.708 milions d'euros. A Espanya, cada persona consumeix cinc quilos i mig de xocolata i cacau a l'any; una xifra, amb tot, per sota del consum europeu.
Un mos de felicitat
Diuen des del sector que la xocolata és present al llarg de tota la nostra vida, en diferents formats segons el moment del dia i l'edat: un 35% la prenem en forma de presa de xocolata; un 22%, soluble o en pols; un 18%, en bombons; un 12%, en snacks, i l'últim 12%, en cremes per untar.
El que tenen en comú tots els formats és, segons explica al "Catalunya nit" de Manel Alías l'actual millor mestre xocolater del món, l'osonenc Lluc Crusellas, és que la xocolata sempre s'associa amb moments de celebració o d'agafar-nos un moment de descans, de benestar o de plaer:
"Crec que agrada tant perquè no he vist mai ningú que menja xocolata i està trist. Porta uns ingredients, té un sabor i et crea uns estímuls que fa que transmeti felicitat. Per tant, genera aquesta addicció i aquest punt de plaer. Aleshores el problema no està en els sucres sinó en què fa la gent: potser el problema és si menges xocolata i et passes la tarda al sofà de casa."
El mestre pastisser és el millor xocolater del món des que, a finals d'octubre de l'any passat, va guanyar a París el World Chocolate Masters 2022, amb creacions elaborades en directe com el bombó mediterrani o el gran elefant de xocolata de gairebé dos metres d'alçada i més de 100 quilograms que ara es pot veure al Museu de la Xocolata de Barcelona. És el xocolater més jove que ha aconseguit el guardó, amb només 25 anys.
Una carrera amb els millors
Nascut a Santa Eulàlia de Riuprimer (Osona), quan tenia 17 anys va deixar el ciclisme professional a favor de la pastisseria, després d'una estada estival a l'obrador de postres de Nandu Jubany. Va acabar de formar-se amb primeres espases com Ricard Martínez a l'Espaisucre, Eric Ortuño a l'escola Hofmann o Josep Maria Rodríguez de La Pastisseria, a Barcelona. Ara és el cap de pastisseria de PaVic, l'empresa cooperativa que gestiona les botigues El Carme de Vic i pobles d'Osona, i descriu el seu treball a l'obrador com "un punt conservador":
"En el sentit d'anar a fer sabors clars, concisos i que agradin a la gent. I evidentment fer coses ben executades i amb un producte impecable: el cacau que a mi m'agrada més, els fruits secs amb els millors torrats i els millors processos... Tot ha d'acompanyar perquè el resultat final sigui perfecte, fi, elegant i bo."
El seu pròxim projecte és l'expansió de la marca de xocolates d'autor Eukarya, amb preses, cookies, roques i cremes de xocolata. I és que, com els grans xefs, creu que el seu treball ha d'anar orientat a oferir experiències als consumidors:
"Hem de prendre exemple dels restaurants: el futur dels oficis és que tot sigui una experiència. S'ha acabat allò de comprar un pastís, anar-te'n a casa i menjar-te'l. Quan vas a la botiga ha de tenir vida, ànima, ha de transmetre alguna cosa, des de com et tracta la persona que t'atén fins al packaging i com t'emportes el producte, i, evidentment, que sigui bo i t'agradi."
Mentrestant, també acaba de publicar "Creaciones de Lluc Crusellas" amb l'editorial especialitzada Montagud Editores, un recull de 60 receptes inèdites que inclouen postres de restaurant, masses, pans, pastisseria nadalenca, pastissets... i tota mena d'elaboracions amb xocolata. Elaboracions que també presenta en esdeveniments tan especials com l'acte de lliurament de la Medalla d'Or del Parlament a la secció femenina del Futbol Club Barcelona d'aquest dimecres, per al qual Crusellas ha creat unes postres especials.
Avui és notícia
Nit de Nadal sota el pont de la C-31 per a una cinquantena dels desnonats del B9 a Badalona
De què són responsables les administracions en el desallotjament del B9? Un marc normatiu "confús"
Alertes per pluges, neu i mala mar: el mal temps marcarà Nadal i Sant Esteve
Detecten un cas de grip aviària a l'Urgell, el primer en una granja de Catalunya des del 2023
Què se sap del brot de grip aviària: origen, riscos i com pot afectar els preus