Dia dels Innocents
Indonèsia
Balises trànsit v16
Perry Bamonte The Cure
Despeses Nadal
Llevantada Inuncat
Registre patinets elèctrics
Bulgària euro
Fàrmac Alzheimer
Villamanín loteria Nadal
Donald Trump
Dermatosi Nodular
Kyrgios Sabalenka
Dakar 2026
Bilbao Basket Barça

Quan caduca un aliment? Una nova eina vol evitar que es llenci menjar apte per al consum

L'elaborarà l'IRTA i així es podrà evitar gran part del malbaratament d'aliments que es llencen tot i ser aptes per al consum

Redacció

04/10/2022 - 07.07 Actualitzat 09/10/2022 - 17.01

Una part important dels aliments es malbaraten, tot i ser aptes per al consum. I una de les causes que es llencin és que les dates que hi figuren, de consum preferent o de caducitat, no han estat establertes per l'empresa productora de manera prou rigorosa.

Per posar-hi remei, l'IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) ha posat en marxa el projecte BESTDATE, que proporcionarà una eina assequible a les empreses basada en criteris científics.

L'IRTA explica que, segons la seva experiència, sovint les empreses elaboradores d'aliments no disposen de criteris clars ni d'una metodologia per establir la data de consum preferent.

Això provoca que la durabilitat establerta en aliments moltes vegades no obeeixi a criteris científics, com explica Maria Dolors Guàrdia, investigadora de l'àrea d'Indústries Alimentàries de l'IRTA i responsable del projecte BESTDATE:

"En la definició de la data de consum preferent, de vegades es dona prioritat als requisits comercials de la logística i la distribució i no als científics, que consideren els factors que determinen la seguretat i la qualitat dels aliments durant la seva vida útil."

A més, explica que no tots els aliments caduquen:

"Segons la normativa vigent, només caduquen aquells que poden contenir microorganismes patògens que durant la vida útil de l'aliment puguin créixer i/o produir toxines i, per tant, poden suposar un risc per a la salut del consumidor."

La carn, el peix, la llet fresca (la que està refrigerada) i la verdura tallada, entre altres productes, tenen data de caducitat. Per tant, si es consumeixen passada aquesta data, poden suposar un perill immediat per a la salut de la persona que els consumeix.

Però també hi ha aliments que no caduquen, tot i que tenen una data de consum preferent. Això vol dir que el producte manté les seves propietats específiques fins a aquella data quan s'emmagatzema de forma correcta, però no que passat aquest moment hagi caducat. Entre aquests aliments hi ha els llegums secs, la pasta seca, les conserves i les galetes.


Una eina en línia, fàcil d'utilitzar

L'any 2020, l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) va fer pública una guia amb els criteris per establir la tipologia de data que correspon a un aliment. Però moltes empreses no ho saben, o tenen dificultats per interpretar la guia. A més, la majoria d'empreses petites catalanes no compten amb tècnics qualificats ni amb una infraestructura que els permeti establir la data de consum preferent amb criteris objectius.

Per això, dins del projecte BESTDATE, es dissenyarà una eina de suport disponible en línia, fàcil d'utilitzar i de caràcter interactiu. Estarà basada en l'arbre de decisions de la guia de l'EFSA, però també aportarà els criteris científics per decidir si un producte ha de dur data de caducitat o si, contràriament, la data apropiada és la de consum preferent.

També es facilitarà a les empreses del sector alimentari una guia metodològica per realitzar els estudis que permeten establir la data de consum preferent. Es preveu que estarà disponible en català, castellà i anglès l'any 2024.

Segons la FAO, l'agència de l'ONU per a l'alimentació i l'agricultura, una tercera part dels aliments produïts anualment al món es malbaraten. I segons la UE, en el 10% dels casos això és degut al marcatge de les dates de consum preferent i de caducitat. Es descarten molts aliments que són aptes per al consum.

En el conjunt de la UE es malbaraten, en total, 88 milions de tones d'aliments a l'any. Això equival a mig quilo per habitant i dia. En la seva producció i distribució han generat 170 milions de tones de CO2 i s'han gastat 261 milions de tones de diferents recursos.

A Catalunya també es malbarata molt, però per habitant i any la quantitat és molt menor. En total, són 35 quilos per persona i any. Això implica unes pèrdues de 841 milions d'euros anuals --112 euros per persona i any--. També signifiquen més de 520.000 tones equivalents de CO2 que s'han emès perquè després el producte s'hagi malbaratat sense consumir-lo.