
CATALUNYA NIT
Receptes gustoses i responsables mediambientalment amb peixos poc coneguts
El Museu Marítim de Barcelona organitza sopars mensuals per tastar espècies d'aigües càlides cada cop més presents a Catalunya a conseqüència de l'escalfament del mar associat al canvi climàtic
23/02/2023 - 21.56 Actualitzat 23/02/2023 - 23.23
Bròtola, alatxa, bacora o llampuga. Són només quatre dels tipus de peixos que es cuinaran al cicle de sopars mensuals "Peixos de resistència, cuina d'una mar en transformació", que organitza el Museu Marítim de Barcelona per conscienciar del canvi climàtic.
Es tracta d'espècies poc conegudes i sovint rebutjades pels pescadors, però cuiners i científics es proposen demostrar que se'n poden fer receptes gustoses i responsables mediambientalment.
Catorze grans xefs
El cicle de sopars gastronòmics neix a partir del llibre "La cuina del mar que arriba: el canvi climàtic al nostre plat", que ha editat la càtedra Oceans i Salut Humana de la Universitat de Girona.
Al llibre, catorze cuiners presenten catorze receptes amb espècies termòfiles, és a dir, peixos d'aigües càlides que --com explica la directora del projecte Termòfiles de la Càtedra Oceans i Salut Humana, Mar Vila-- cada cop són més presents a les costes catalanes a conseqüència de l'escalfament de l'aigua del mar associat al canvi climàtic:
"Són espècies que s'adapten a temperatures més elevades i, per tant, com l'aigua s'està escalfant cada vegada més, aquestes espècies poden adaptar-se, reproduir-se i expandir-se aquí."
Àgata Alberto, una de les autores del llibre, es mostra orgullosa dels xefs que han participat en l'obra:
"Tenim des d'un Tomàs Brull, que ve de família calera, dels caleros d'Ametlla de Mar, instaurat a Palamós, fins a una Iolanda Bustos que, a més, ella practica la pesca esportiva i per tant ha pescat aquests peixos i els coneix. També hi ha un rosinc com és en Mateu Casañas, molt bon coneixedor del mar i excel·lent cuiner."
El primer sopar del cicle s'ha dedicat a la bròtola, també coneguda com a mòllera de fang, fura, molla o mamona. L'ha elaborat l'equip de cuina del Norai, el restaurant del Museu Marítim de Barcelona ubicat dins l'edifici gòtic de les Drassanes, encapçalat pel xef Xavier Barrachina. Segons explica, el menú es basa en el "producte de la terra, molt català":
"Hem començat amb una croqueta de Bròtola, molt cremosa i untuosa. Després hem fet un caneló de brandada de bacallà amb uns ous de salmó salvatge i un suquet de bròtola amb mongeta de Santa Pau."
Aprofitar al màxim la costa catalana
La cap de l'àrea d'activitats i exposicions del Museu Marítim de Barcelona, Mireia Mayolas, explica que l'objectiu del projecte és "difondre temes vinculats amb la cultura marítima, però també amb la cultura immaterial":
"Volem parlar de com hem consumit peix i com l'estem consumint: els peixos que hem menjat, com els hem menjat, com els hem cuinat..."
I és que, com apunta Cristina Caparrós -- armadora de la Barceloneta i col·laboradora del projecte, així com responsable dels webs Cap a Mar, on fan propostes de turisme i divulgació relacionades amb la pesca, i La Platjeta, on venen cistelles de peix fresc de proximitat-- actualment existeixen molts peixos desaprofitats a les costes catalanes:
"Tenim la bròtola, el sorell, la llampuga, la castanyola, la negrita, la mòllera, la gamba blanca o el cranc blau, tot i que ara comença a ser bastant més conegut. També hi ha la rata, la lluerna, el garneu, el pop blanc, la canana o la beta."
Els sopars tenen un preu de 35 euros, van maridats amb vins del Penedès i es fan sempre a finals de mes. Del 30 de març al 30 de novembre es podrà tastar a la llisa el cranc blau, l'alatxa, la canana, la bacora, el pop blanc, la gamba blanca i la llampuga.
Avui és notícia
Un Sánchez entestat a acabar la legislatura admet errors però diu que no accepta lliçons
On serà vàlid l'abonament de transport públic de 60 euros mensuals, 30 per als joves
Sindicats i ministeri acorden ampliar el permís per dol i crear-ne un per a cures pal·liatives
Cessaran el nou cap de la Policia Nacional a Lleida, condemnat per assetjament sexual
S'allarga fins passat festes el tall a la C-17 a Montcada pels danys causats per un camió en un pont