Héctor Alterio
Jubilació
Peter Greene
"Trump gold card"
Carles III
Trinitarios Catalunya
La Xina i el Japó
Cas Leire Díez
UCO
Trump Europa
Concerts Nadal
Messi Índia
Gabriel Masfurroll
Barça Osasuna

Catalunya al dia

Recta final a una temporada de bolets inesperadament bona que potser no es repeteix

Els boscos dels Pirineus han produït 300 quilos de bolets per hectàrea, la xifra més alta del país; mentre que la Catalunya Central ha fregat el seu rècord amb 150 quilos per hectàrea

Redacció

26/11/2024 - 07.46 Actualitzat 05/09/2025 - 08.43

No ha estat una temporada excepcional, però ha estat una de les millors. Sobretot tenint en compte la sequera que arrossegaven la majoria dels boscos a finals d'estiu i que condicionarà la producció en un futur. 

En aquest punt de la tardor, amb l'entrada de vent més fred i una baixada generalitzada de les temperatures, els micòlegs ja donen la campanya per pràcticament tancada, però alguns boletaires s'hi resisteixen i diuen que mentre se'n trobin, en colliran.

Rovellons collits aquesta setmana passada a Gisclareny, al Berguedà (Nia Escolà)

És el cas del president de la Penya Boletaire de Berga, Ramon Minobes. Admet que als bolets no els agrada el vent i que el que ha bufat els últims dies els ha jugat en contra. Tot i això, explica que "si seguim la tònica dels anys humits, esperem que encara es puguin trobar sobretot fredolics, alguna trompeta de la mort, carlets a la zona baixa del Berguedà i algun rovelló":

"Jo vull menjar bolets frescos el dia de Nadal. Aquesta seria la nostra idea. Clar, no se'n fan tants com se n'havien fet al principi de la tardor, però encara se'n poden trobar."

Des del Centre Forestal de Catalunya, el micòleg Juan Martínez de Aragón posa xifres i constata que on s'han fet més bolets aquesta temporada ha estat als Pirineus, amb una mitjana de 300 quilos per hectàrea. Reconeix que és una xifra important, però queda lluny de les que es van aconseguir els anys 2014 i 2018

Aquelles van ser dues temporades boletaires excepcionals, amb producció als boscos pirinencs de 600 quilos per hectàrea, el doble del que s'ha recollit enguany.

A la Catalunya Central han fregat el rècord

On sí que han estat a punt d'igualar les xifres de 2014 i 2018 ha estat en comarques com el Berguedà, el Lluçanès, Osona i el Solsonès, com explica Martínez de Aragón:

"Amb produccions al voltant dels 150 quilos per hectàrea, xifres molt importants per aquesta zona. Aquest haurà estat un dels 3 anys més productius de les tres últimes dècades."

Aquest micòleg i investigador del Centre Forestal de Catalunya creu que, en general, es pot dir que aquesta ha estat una bona campanya a tot el país, ja que les produccions de bolets han superat la mitjana, amb més de 100 quilos per hectàrea a moltes zones del país.

Una parada del Mercat del Bolet de Cal Rosal (ACN/Carola López)


Temporada inesperadament bona

Així, ha estat una bona campanya que a finals d'estiu ningú preveia: hi havia molta sequera acumulada, i a l'agost tampoc va ploure com cal per impulsar el creixement dels bolets.

Finalment, però, les pluges van arribar i en alguns casos --sobretot aquests últims dies-- l'excés d'aigua ha acabat corcant alguns exemplars, sobretot els rovellons. 

De cara al futur, des del Centre Forestal de Catalunya no són massa optimistes. Asseguren que el canvi climàtic i els episodis de sequera perjudicaran el creixement de bolets a Catalunya. Creuen que on més afectarà serà al Pirineu, amb una reducció d'entre el 20% i el 30% de la producció. El motiu, segons expliquen, és que els ecosistemes forestals del nord de Catalunya "estan menys adaptats a períodes de sequera perllongats".