Muntar-s'ho bé: cavalls al natural
Una mirada a la vida i la història del cavall, un animal que des de fa segles està integrat en la vida dels humans, als quals presta grans serveis. Ens endinsem en el coneixement d'un animal que va ser domesticat fa més de 6.000 anys
21/01/2009 - 12.56 Actualitzat 06/07/2020 - 09.47
Una mirada a la vida i la història del cavall, un animal que des de fa segles està integrat en la vida dels humans, als quals presta grans serveis. Ens endinsem en el coneixement d'un animal que va ser domesticat fa més de 6.000 anys. Inicialment es destinava al consum, però aviat va ser utilitzat també com a força motriu i de muntura.
El cavall va ser domesticat fa 6.000 anys o més. Inicialment, sembla que es destinava al consum, però aviat va ser utilitzat també com a força motriu i de muntura. Avui dia, el cavall és sobretot un animal de muntura, que malgrat el temps transcorregut continua necessitant ser domat. El reporter Pere Renom s'acosta, de la mà d'Àngels Gol, a la doma natural, un sistema menys agressiu que la doma tradicional, capaç de dominar l'animal sense anul·lar-lo ni sotmetre'l per mitjà de la por.
Renom també participa en la "Tria dels mulats"d'Espinavell, una tradicional activitat ramadera que consisteix a aplegar els diferents grups de cavalls que a l'estiu pasturen als prats alpins del Ripollès i del Conflent i a separar els pollins (o mulats) de les seves mares per destinar-los a l'engreix i al consum.
Finalment va a veure un partit de polo, una activitat esportiva en la qual els cavalls són portats al límit del seu rendiment físic.
D'altra banda, Marc Boada, el presentador del programa, explica l'evolució del cavall des d'un petit herbívor de 20 kg de pes i cinc dits per pota fins a l'actual animal de 400 o 500 kg de pes i un sol dit per pota. S'hi ajuda mostrant una falabella, un raça de cavall nan de la mida d'un gos mastí. També analitza algunes de les adaptacions fisiològiques del cavall relacionades amb el cor, els pulmons i la melsa, que el converteixen en un superesportista com, per exemple, una mena d'EPO natural, una autotransfusió que augmenta un 25% el seu volum de globus vermells.
El cavall va ser domesticat fa 6.000 anys o més. Inicialment, sembla que es destinava al consum, però aviat va ser utilitzat també com a força motriu i de muntura. Avui dia, el cavall és sobretot un animal de muntura, que malgrat el temps transcorregut continua necessitant ser domat. El reporter Pere Renom s'acosta, de la mà d'Àngels Gol, a la doma natural, un sistema menys agressiu que la doma tradicional, capaç de dominar l'animal sense anul·lar-lo ni sotmetre'l per mitjà de la por.
Renom també participa en la "Tria dels mulats"d'Espinavell, una tradicional activitat ramadera que consisteix a aplegar els diferents grups de cavalls que a l'estiu pasturen als prats alpins del Ripollès i del Conflent i a separar els pollins (o mulats) de les seves mares per destinar-los a l'engreix i al consum.
Finalment va a veure un partit de polo, una activitat esportiva en la qual els cavalls són portats al límit del seu rendiment físic.
D'altra banda, Marc Boada, el presentador del programa, explica l'evolució del cavall des d'un petit herbívor de 20 kg de pes i cinc dits per pota fins a l'actual animal de 400 o 500 kg de pes i un sol dit per pota. S'hi ajuda mostrant una falabella, un raça de cavall nan de la mida d'un gos mastí. També analitza algunes de les adaptacions fisiològiques del cavall relacionades amb el cor, els pulmons i la melsa, que el converteixen en un superesportista com, per exemple, una mena d'EPO natural, una autotransfusió que augmenta un 25% el seu volum de globus vermells.
Avui és notícia
Els socis d'investidura pressionen Sánchez perquè mogui fitxa pels escàndols que esquitxen el PSOE

Els pescadors catalans podran pescar finalment 143 dies al Mediterrani el 2026
Mor l'actor Héctor Alterio als 96 anys
La variant K de la grip A, protagonista d'una temporada de grip que es preveu excepcional
Jubilar-se abans o després del que toca: quines opcions tens i quins avantatges i inconvenients hi ha