Abelles, un negoci a mitges
Samantha Vall es vesteix d'apicultora per conèixer el món de les abelles. El 30% del que mengen els humans es deu a la pol·linització que fan les abelles: sense elles la majoria de vegetals no es podrien reproduir
28/06/2006 - 11.28 Actualitzat 10/07/2020 - 10.48
Samantha Vall es vesteix d'apicultora per conèixer el món de les abelles.
El 30% del que mengen els humans es deu a la pol·linització que fan les abelles: sense elles la majoria de vegetals no es podrien reproduir. A més, l'home treu molt profit del treball d'aquests insectes: els pren la mel, la cera, el pròpolis i la gelea reial; però l'apicultor també treballa per a elles, els regala la casa i les porta a on hi ha floració: és un negoci a mitges. Si l'apicultor no fes bé la seva feina, les abelles marxarien del rusc.
En "Un negoci a mitges" l'apicultor Salvador Mallofré obre un rusc fins trobar la reina, sense la qual el rusc deixaria d'existir. Es veu com pon els ous i com neix una obrera. En un rusc hi pot haver fins a 50.000 abelles, però no totes fan mel: només les més velles.
Al plató, Toni Mestres ensenyarà un rusc viu per dins i mostrarà de quin color veuen les flors les abelles.
"Quèquicom" explica per què la mel és tan digestiva i per què s'aconsella prendre-la després de menjar. En realitat, la mel té aquestes propietats perquè és nèctar de flors que ha passat per l'estómac de l'abella, que el regurgita en arribar al rusc. El professor de botànica de la UB Jaume Cambra, que ha assessorat en el reportatge, mostra també com pot saber el consumidor si la mel té la qualitat adequada.
Maria Josep Rosselló, especialista en nutrició i dietètica de la Universitat Ramon Llull, parla de les propietats del pol·len i d'altres vegetals molt rics en proteïnes, com les algues.
El 30% del que mengen els humans es deu a la pol·linització que fan les abelles: sense elles la majoria de vegetals no es podrien reproduir. A més, l'home treu molt profit del treball d'aquests insectes: els pren la mel, la cera, el pròpolis i la gelea reial; però l'apicultor també treballa per a elles, els regala la casa i les porta a on hi ha floració: és un negoci a mitges. Si l'apicultor no fes bé la seva feina, les abelles marxarien del rusc.
En "Un negoci a mitges" l'apicultor Salvador Mallofré obre un rusc fins trobar la reina, sense la qual el rusc deixaria d'existir. Es veu com pon els ous i com neix una obrera. En un rusc hi pot haver fins a 50.000 abelles, però no totes fan mel: només les més velles.
Al plató, Toni Mestres ensenyarà un rusc viu per dins i mostrarà de quin color veuen les flors les abelles.
"Quèquicom" explica per què la mel és tan digestiva i per què s'aconsella prendre-la després de menjar. En realitat, la mel té aquestes propietats perquè és nèctar de flors que ha passat per l'estómac de l'abella, que el regurgita en arribar al rusc. El professor de botànica de la UB Jaume Cambra, que ha assessorat en el reportatge, mostra també com pot saber el consumidor si la mel té la qualitat adequada.
Maria Josep Rosselló, especialista en nutrició i dietètica de la Universitat Ramon Llull, parla de les propietats del pol·len i d'altres vegetals molt rics en proteïnes, com les algues.
Avui és notícia
Sánchez anuncia un abonament de transport a 60 euros al mes i 30 per als joves, enmig dels escàndols

La constel·lació de casos judicials i d'assetjament sexual que acorralen el PSOE i Pedro Sánchez
Salomé Pradas no respon preguntes dels diputats al Congrés després d'apuntar a Mazón per la dana
Alerta a tres comarques per l'aigua acumulada i classes suspeses a l'institut de Falset
S'aixeca la prohibició d'accedir al medi natural a 79 municipis per la pesta porcina africana