Salomé Pradas
Bondi Beach
Rob Reiner homicidi
Airbnb
La Marató càncer
Xile eleccions
Sánchez balanç
Dimiteix l'alcalde d'Alcanar
Casos judicials PSOE
Pesta porcina africana medi natural
Homenatge Robe Iniesta
Argüello
Motta Reial Societat
Alabès Madrid
Joan Garcia Ter Stegen

Abelles, un negoci a mitges

Samantha Vall es vesteix d'apicultora per conèixer el món de les abelles. El 30% del que mengen els humans es deu a la pol·linització que fan les abelles: sense elles la majoria de vegetals no es podrien reproduir

28/06/2006 - 11.28 Actualitzat 10/07/2020 - 10.48

Samantha Vall es vesteix d'apicultora per conèixer el món de les abelles.

El 30% del que mengen els humans es deu a la pol·linització que fan les abelles: sense elles la majoria de vegetals no es podrien reproduir. A més, l'home treu molt profit del treball d'aquests insectes: els pren la mel, la cera, el pròpolis i la gelea reial; però l'apicultor també treballa per a elles, els regala la casa i les porta a on hi ha floració: és un negoci a mitges. Si l'apicultor no fes bé la seva feina, les abelles marxarien del rusc.




En "Un negoci a mitges" l'apicultor Salvador Mallofré obre un rusc fins trobar la reina, sense la qual el rusc deixaria d'existir. Es veu com pon els ous i com neix una obrera. En un rusc hi pot haver fins a 50.000 abelles, però no totes fan mel: només les més velles.

Al plató, Toni Mestres ensenyarà un rusc viu per dins i mostrarà de quin color veuen les flors les abelles.

"Quèquicom" explica per què la mel és tan digestiva i per què s'aconsella prendre-la després de menjar. En realitat, la mel té aquestes propietats perquè és nèctar de flors que ha passat per l'estómac de l'abella, que el regurgita en arribar al rusc. El professor de botànica de la UB Jaume Cambra, que ha assessorat en el reportatge, mostra també com pot saber el consumidor si la mel té la qualitat adequada.

Maria Josep Rosselló, especialista en nutrició i dietètica de la Universitat Ramon Llull, parla de les propietats del pol·len i d'altres vegetals molt rics en proteïnes, com les algues.