
Tutti, la poma catalana desenvolupada durant 20 anys que s'adapta als climes més càlids
La nova varietat s'ha presentat a Berlín i s'ha avaluat als camps experimentals de l'IRTA a Mollerussa i a la Tallada d'Empordà
12/02/2023 - 07.43 Actualitzat 16/04/2023 - 13.01
Una poma vermella, sucosa, dolça i cruixent. Així és la nova varietat desenvolupada a Catalunya durant dues dècades i s'ha presentat aquest dijous a Berlín, on es fa la fira internacional Fruit Logistica. Tècnicament, la varietat es diu HOT84A1 i s'ha escollit Tutti com a nom comercial.
L'emergència climàtica, entre molts altres canvis, fa preveure una caiguda brusca de la producció agrícola a causa d'unes condicions meteorològiques més seques i càlides en punts del Mediterrani com el nostre.
Els productors ja fa anys que comproven, alarmats, que cada vegada és més complicat que les pomes i les peres arribin a tenir una textura, color i aroma òptims.
Per buscar alternatives, el 2002 va néixer el projecte Hot Climate Partnership (HCP).
Va sorgir de la unió de forces entre l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) de la Generalitat, els principals productors de poma i pera de Catalunya i un centre de recerca públic de Nova Zelanda, Plant & Food Research.
Joan Bonany, especialista del programa Fructicultura de l'IRTA, explica:
"L'objectiu és produir noves varietats més adaptades a uns estius cada cop més calorosos i que satisfacin les necessitats de productors, comercialitzadors i consumidors."
La recerca s'encamina a millorar les llavors perquè resisteixin l'escalada de temperatures vinculada a l'emergència climàtica.
A banda, es vol entrar en un cercle virtuós: produir i consumir fruita de proximitat disminueix molt la petjada ambiental. En alguns casos, el càlcul de les emissions de carboni al final del procés té un resultat pràcticament nul.
Proves a Mollerussa i la Tallada d'Empordà
La nova varietat ja s'ha avaluat als camps experimentals de l'IRTA a Mollerussa i a la Tallada d'Empordà, on les temperatures a l'estiu superen sovint els 40 graus.
L'HCP ja té altres pomes i peres en fase que aviat poden estar a punt de comercialitzar i que un cop surtin al mercat "cobriran un ventall molt ampli d'èpoques de collita i de tipologia de fruita", afegeix Bonany.
La nova poma va acompanyada d'un programa de millora "únic al món", assegura la Generalitat, que s'ha dissenyat per produir fruita de llavor adaptada als estius caniculars.
Distribució mundial
FruitFutur liderarà la comercialització de la nova varietat a Espanya i Portugal. Està formada per una associació de les principals empreses productores de fruita de Catalunya: Nufri, Actel, Fruits de Ponent i IGP Poma de Girona.
Per la seva banda, la neozelandesa VentureFruit s'encarregarà de la comercialització d'aquesta i de noves varietats a la resta del món.
Avui és notícia
Seria viable una Catalunya amb 10 milions d'habitants? L'augment de la població, a debat
Mor als 71 anys Carles Vilarrubí, empresari i exvicepresident del Barça
Mor Brigitte Bardot als 91 anys, la icona del cinema que va dedicar la vida als animals
Desactivada l'alerta amb la fi del temporal, però es manté l'alt risc d'allaus
Es reprèn la recerca de la família valenciana desapareguda a Indonèsia en un naufragi