B9 Badalona
Atemptat Moscou
Mor Vince Zampella
EUA i Veneçuela
Comprovar loteria de Nadal
Loteria de Nadal 2025
Epidèmia de grip
Illa pressupostos
Premi Internacional Catalunya
Medalla d'Or de la Generalitat
Drons Ucraïna
Tiroteig Castelldefels
Vila-real Barça
Girona Atlètic de Madrid
Brahim Díaz Marroc

TVC

TV3 emet avui "Un problema de pes", un especial sobre l'obesitat

Avui, a les 21.35, TV3 presenta un programa especial dels Serveis Informatius sobre la incidència de l'obesitat en la societat actual. Presentat per Raquel Sans i amb el títol "Un problema de pes", s'oferiran dos reportatges que aborden la qüestió als EUA, paradigma d'aquesta malaltia al Primer Món, i a Catalunya. Els últims estudis mèdics fets a Catalunya detecten un alarmant augment de l'obesitat, fins i tot entre la població més jove. Això es deu al canvi d'hàbits alimentaris i al sedentarisme.

13/02/2003 - 00.00 Actualitzat 09/11/2006 - 09.54

"Un problema de pes" presentarà, en primer lloc, un reportatge elaborat per Salvador Sala als EUA sobre aquesta problemàtica al país, que té el percentatge d'obesos més alt del món. D'allà és d'on s'importen els costums alimentaris i les conductes sedentàries que tenen una responsabilitat directa en aquest increment. En molts casos, els afectats per aquesta malaltia s'agrupen en grups de pressió on reivindiquen la seva condició en diferents àmbits: sanitari, moda, transports... i aconsegueixen que tota una indústria giri al seu voltant. Tot això passa en un país on la incidència de l'obesitat infantil comença a ser preocupant, perquè crea problemes associats, com diabetis i colesterol. L'equip del programa parla amb afectats, amb metges, amb autoritats sanitàries i amb membres d'associacions de grassos. En la segona part de l'especial es presenta, a través d'un altre reportatge, la situació actual a Catalunya. L'obesitat provoca el 7% de les despeses de la Seguretat Social. El 14,5% de la població espanyola és obesa. A Catalunya hi ha 30.000 obesos mòrbids, i gairebé el 10% dels morts per malaltia a l'any ho són per obesitat. També és la causa d'un elevat nombre d'accidents de trànsit per culpa de les apnees de son. La teoria de Nel diu que l'home prehistòric era capaç de menjar-se un porc senglar sencer en un dia. Però després es podia estar tres setmanes sense menjar res. En aquest temps cremava totes les calories i greixos ingerits. El pas dels segles ha portat diverses èpoques de fam al món, després de les quals només han sobreviscut els més forts, els que podien emmagatzemar més calories i energia. Fins ara, en què el món és ple d'humans forts i capaços de conservar sucres i greixos dins del seu cos. El problema és que avui aquests greixos no es cremen perquè els humans no necessiten fer gairebé cap desgast d'energia. L'esforç físic és mínim. Així, aquest excés d'energia no cremada es transforma en problemes de salut: sucre, colesterol, àcid úric, varius, desviacions de columna, apnees... Tot i que a Catalunya, juntament amb el País Basc, és on hi ha l'índex d'obesitat més baix d'Espanya, ja es comencen a produir situacions d'alarma, com la important incidència en la població infantil. El reportatge aborda el tema des de l'òptica dels pacients adults, però també visita l'Hospital de Sant Joan de Déu, on s'està posant en marxa la primera unitat d'obesitat infantil, amb psicòlegs i dietistes que preparen programes per als nens i nenes i per als pares. Es parla amb afectats d'obesitat mòrbida, amb persones que s'han operat per fer una reducció d'estómac i amb altres que estan pendents de la intervenció. Recull l'opinió de farmacèutics i endocrins, que coincideixen que la majoria de les dietes provoquen un efecte rebot i que coses com no esmorzar afavoreixen l'augment de pes. També estan d'acord que s'ha de desterrar la idea del "grassonet feliç", perquè l'obesitat és una malaltia. El creixement de l'índex de persones grasses també ha fet que aparegués tota una indústria al seu voltant, com la de la moda. Es visita una empresa de talles grans, que dissenya i organitza desfilades. Finalment, s'analitza un menú de menjar ràpid i es constata que té una gran aportació calòrica, amb greixos saturats, però que no és nociu per a la salut si, com en tot, no se n'abusa.