
Els fabricants d'aliments processats es comprometen a reduir sal, greixos i sucres
La ministra de Sanitat, Consum i Benestar Social vol lluitar així contra el sobrepès i l'obesitat
Redacció
23/01/2019 - 14.20 Actualitzat 24/01/2019 - 18.52
Reduir el contingut de sucres, greixos i sal en aliments i begudes per lluitar contra l'obesitat i afavorir una alimentació més saludable. Aquest és l'objectiu dels vint convenis signats per la ministra de Sanitat, Consum i Benestar Social, María Luisa Carcedo, amb les associacions que representen 398 empreses alimentàries i de begudes.
Es tracta d'un pla emmarcat en l'Estratègia de Nutrició, Activitat Física i Prevenció de l'Obesitat (NAOS) de l'Agència Espanyola d'Alimentació i Nutrició (AESAN). L'objectiu és fomentar l'alimentació saludable, tant a casa com fora, i lluitar així contra el sobrepès i l'obesitat. A l'estat espanyol, el 54% dels adults té sobrepès i el 17% és obès. Entre la població infantil, el 40% té sobrepès i el 18% obesitat. Es troben entre els nivells més elevats d'Europa.
Les mesures afecten 13 grups d'aliments i begudes, entre els quals hi ha begudes refrescants, pastisseria, cereals, cremes, salses, gelats i plats preparats.
En total, hi ha més d'un centenar de mesures. En el cas dels sucres, la reducció oscil·la entre el 3,5% menys que s'haurà d'afegir al flam d'ou fins al 18% menys a la maionesa. Molts productes reduiran un 10% el seu contingut en sucres: iogurts, derivats càrnics, nèctars de fruita i cereals per esmorzar, entre altres.
La reducció de sal va del 5% en salses com el quètxup i en els aperitius fins al 16% en derivats càrnics i en la maionesa. Però en alguns casos pot variar. Així, les patates fregides no es troben entre els aperitius i hauran de reduir el contingut en sal en un 13,8%.
Finalment, els greixos saturats tindran reduccions d'entre el 5 i el 10%. Les més altes seran en aperitius salats i en els nuggets.
Tots aquests objectius s'han d'haver aconseguit el 2020.
Combatre desigualtats
La ministra ha cridat l'atenció sobre el risc sanitari d'una alimentació incorrecta i ha llançat aquesta afirmació:
"Les dietes poc saludables causen més morts i malalties a tot el món que el consum d'alcohol, tabac i drogues".
També ha explicat que el govern vol combatre les desigualtats en salut. Ha recordat que això requereix mesures socials i ha ofert dades de l'Enquesta Nacional de Salut:
"En famílies amb ingressos mensuals de 2.200 euros en amunt, l'obesitat és poc freqüent, d'un 4,6%. En canvi, en les rendes més baixes, té una incidència gairebé tres vegades superior, d'un 16%".
També ha apuntat que els menors de 4 a 14 anys de famílies amb rendes més baixes que prenen begudes ensucrades tres cops a la setmana o més quintupliquen els de famílies més acomodades".
Carcedo ha destacat la massiva adhesió voluntària de les empreses i ha reconegut l'esforç que han realitzat.
Avui és notícia
Publicat el Dossier Epstein: milers de documents de la xarxa pedòfila de l'empresari amic de Trump
20 municipis rebran 233 milions de la llei de barris: quins són i a què destinaran els diners
Relators de l'ONU denuncien el "tracte cruel i degradant" del desallotjament del B9 de Badalona
L'Ajuntament de Badalona fa fora les desenes de persones acampades davant el B9
Ordeig diu que els experts europeus no veuen per ara indicis que la pesta porcina sortís de l'IRTA-CReSA