El Berguedà, terra de vinyes encara que no ho sembli: recuperen ceps i varietats de la zona
Una cooperativa s'ha proposat recuperar ceps abandonats i varietats autòctones, i ja han posat a la venda nous vins d'elaboració local
17/09/2025 - 06.42 Actualitzat 17/09/2025 - 06.43
Si pensem en comarques vinícoles difícilment anirem a parar al Berguedà. Però resulta que a la part baixa de la comarca hi havia moltes vinyes.
No eren grans extensions, sinó petites feixes destinades a produir per autoconsum.
Després de la plaga de la fil·loxera i amb l'auge de les fàbriques tèxtils, les vinyes es van abandonar i van quedar cobertes per boscos.
Ara la cooperativa Esclop i Espardenya, a Puig-reig, està recuperant les vinyes i varietats autòctones i ha començat a vendre els seus primers vins: 1.500 ampolles de chardonnay, picapoll i sumoll.
"Volem recuperar les terres que abans eren vinyes."
Són deu cooperativistes provinents de mons diferents per tornar a situar el Berguedà com a comarca vinatera.
Avui és notícia
Tres milions de porcs i senglars morts: el viatge de la pesta porcina per la Unió Europea
Senglars: d'estar prop de l'extinció a ser un risc per a l'expansió de la pesta porcina africana
El preu del porc segueix baixant en picat per evitar excedents i facilitar l'exportació a Europa
S'eleven a 13 els positius per pesta porcina africana, tots dins de la zona afectada
Els pescadors de peix blau podran vendre una part de les tonyines que capturin accidentalment