L'Olimp dels grans pastissers, a "Sense ficció"
El camí ple de passió del pastisser Lluc Crusellas per aconseguir el títol de "millor mestre xocolater del món"
Lluc Crusellas, un inexpert pastisser osonenc de vint-i-sis anys, s'enfronta al repte més gran de la seva carrera: entrar a l'Olimp dels grans pastissers guanyant el World Chocolate Masters. La preparació física i psicològica del jove Lluc i les seves capacitats xocolateres, artístiques i creatives són analitzades pels millors pastissers mundials al documental "Lluc, una crònica de la pastisseria". Al mateix temps, es mostra gairebé en primera persona l'emoció de l'aventura d'en Lluc i el seu equip.
27/08/2025 - 11.21 Actualitzat 19/09/2025 - 13.12
"Lluc, una crònica de la pastisseria" és molt més que un documental sobre el món de la xocolata. És un viatge emocionant cap al triomf de Lluc Crusellas en el món de la pastisseria, ple de passió, sacrifici i perseverança, que narra la preparació meticulosa que requereix el domini d'aquesta forma d'art gastronòmic.
El documental acompanya en Lluc i el seu esperit competitiu, que manté des de la seva etapa com a esportista d'elit en el món del ciclisme. I també compta amb el testimoni d'alguns dels millors pastissers del món, que parlen del seu ofici, com Pierre Hermé, Carles Mampel, Jordi Roca, Albert Adrià, Jean-Michel Perruchon, Jordi Butrón, Christophe Michalak, Christophe Morel o Ramon Morató.
Per aconseguir el World Chocolate Masters cal superar sis proves: fer una escultura de xocolata que ocupi completament un aparador, elaborar amb impressió 3D unes postres de xocolata per compartir, desenvolupar unes postres de restaurant en què el gust i la textura siguin protagonistes, fer tres receptes diferents per a una botiga monoproducte fictícia, elaborar un bombó molt especial per impressionar el jurat, i dissenyar i crear una escultura petita de xocolata sobre una base estàndard.
Sobre aquesta competició, el pastisser Albert Adrià pensa que a un concurs caldria anar-hi a arriscar.
"Ha d'obrir noves possibilitats, tècniques, combinacions..., però la gent té por. Has de tenir un gran coneixement del que faràs, molt sang freda i sort".
A banda de ser un bon xocolater, el World Chocolate Masters premia l'habilitat en l'elaboració d'escultures de xocolata per ser considerat "un xocolater total".
"L'escultura de xocolata és una forma d'art. És com una espècie de fang, però molt més complex", valora el pastisser Jordi Roca.
Tal com mostra el documental, la preparació de Lluc Crusellas de cara al World Chocolate Masters va ser llarga i intensa. Finalment, la seva exhibició a París va ser tot un èxit i en Lluc va aconseguir el premi que el distingia com al millor mestre xocolater del món.
"Si tu has marcat un nivell, o t'han donat un reconeixement a nivell mundial, significa pressió, significa no fallar, significa ser un exemple, significa tenir tots els ulls damunt i significa que estàs marcant un camí."
Fitxa tècnica:
Direcció i guió: Jordi Torra
Producció: Roger Corbi, Yan Fisher
Producció executiva: Antonia Casado Ruiz
Direcció de producció: Kico Ortiz Sala
Direcció de fotografia: Gemma Rogés i Jordi Torra
Música: Alfred Tapscott
"Lluc, una crònica de la pastisseria" és una producció de Fishcorb Films.
Avui és notícia
Tres milions de porcs i senglars morts: el viatge de la pesta porcina per la Unió Europea
Senglars: d'estar prop de l'extinció a ser un risc per a l'expansió de la pesta porcina africana
El preu del porc segueix baixant en picat per evitar excedents i facilitar l'exportació a Europa
S'eleven a 13 els positius per pesta porcina africana, tots dins de la zona afectada
Els pescadors de peix blau podran vendre una part de les tonyines que capturin accidentalment