
El Pla d'Urgell formarà ajudants de forner perquè la professió no es perdi a la comarca
Els últims anys han tancat dotze forns de pa a la comarca, i un de cada tres municipis no en tenen
Redacció
27/08/2025 - 07.15 Actualitzat 13/09/2025 - 11.19
Un de cada tres municipis del Pla d'Urgell no tenen un forn de pa al seu poble. I la comarca ha perdut gairebé la meitat dels seus forns en els darrers anys: han tancat 12 establiments i en queden 18 d'oberts.
Són dades del Consell Comarcal del Pla d'Urgell, que també alerta que dels negocis que queden oberts, en dos casos els propietaris estan a punt de jubilar-se i quatre estan amb opció de traspàs.
Davant aquesta situació, el Consell i l'Associació Leader de Ponent han decidit impulsar un nou curs per formar ajudants de forner, amb la intenció de pal·liar la pèrdua progressiva de forns de pa artesans.
La nova formació començarà al setembre i s'adreça a majors de 16 anys empadronats al Pla d'Urgell.
Els forns, un "servei bàsic" per combatre el despoblament
La iniciativa surt de la preocupació per la falta de relleu generacional als fons de pa de la comarca i per les dificultats d'engegar nous negocis, en un context de pèrdua progressiva de població.
El president del Consell Comarcal del Pla d'Urgell, Carles Palau, ha destacat que aquest és "un servei públic bàsic", i ha lamentat que hi ha pobles que es poden quedar sense.
"Dins el context que ens trobem actualment, de despoblament i pèrdua de població als municipis, un dels problemes greus que tenim és el tancament de forns de pa."
Alhora, Palau ha defensat que volen que la gent no hagi de marxar del territori i donar prestigi a un ofici com el de forner, que és "antic, però amb futur".
Un sector sense relleu
El vicepresident del gremi de forners de les terres de Lleida, Raül Arredondo, constata la dificultat de trobar gent que vulgui treballar al sector.
Assegura que "falta relleu" i hi ha molts entrebancs perquè la gent que s'hi vol dedicar pugui obrir un forn nou. "Al forn que ha tancat, la família viu a dalt, i no volen llogar la part de dalt", explica.
Andreu Montserrat, propietari del forn Macià de Sidamon, assegura que quan es jubili no tindrà relleu i haurà de tancar.
"Tinc un noi que m'ajuda a la nit però ja em diu que quan acabi marxarà. No ho vol ni regalat. És molt esclau, això."
Segons Palau, amb els coneixements adquirits en el curs els alumnes "poden entrar a treballar a qualsevol dels forns de la comarca". Més endavant, sota la tutela d'un forner, podran aspirar a fer-se càrrec d'un forn de pa.
El curs gratuït constarà de 80 hores de formació teòrica i pràctica que es faran els dissabtes a l'Aula Pa de Ronyó de Torregrossa.
Avui és notícia
Tres milions de porcs i senglars morts: el viatge de la pesta porcina per la Unió Europea
Senglars: d'estar prop de l'extinció a ser un risc per a l'expansió de la pesta porcina africana
El preu del porc segueix baixant en picat per evitar excedents i facilitar l'exportació a Europa
S'eleven a 13 els positius per pesta porcina africana, tots dins de la zona afectada
Els pescadors de peix blau podran vendre una part de les tonyines que capturin accidentalment