Catalunya nit
"Es busca cambrer; imprescindible tenir més de 50 anys"
Una cinquantena de candidats s'han presentat al càsting d'un restaurador de Barcelona que busca cambrers amb un requisit inusual: tenir més de 50 anys
18/10/2023 - 21.23 Actualitzat 18/10/2023 - 21.34
A Barcelona s'ha fet avui un procés de selecció de personal molt especial, per poc habitual. S'hi han presentat una cinquantena de candidats, que responien a una crida que demanava persones majors de 50 anys per treballar de cambrers.
Això, per treballar en un local que el restaurador Kim Díaz obrirà al barri de Sant Gervasi, només amb personal d'aquesta franja d'edat. Hi hem anat per veure de prop aquest procés i poder parlar amb alguns dels participants.
Una "oportunitat d'or"
La selecció dels cambrers s'ha fet a la terrassa del restaurant que obrirà al carrer Hercegovina de Barcelona. A primera hora del matí ja hi havia candidats esperant i entre les 11 i la 1 del migdia se'ls ha anat entrevistant. El perfil dels participants era variat: homes, dones i persones amb i sense experiència en el sector de la restauració i l'hostaleria.
No tots han volgut conversar amb nosaltres, perquè alguns eren en horari laboral i s'havien escapat momentàniament de la feina. Alguns d'ells, com en Toni, consideren que el càsting els arribava en el moment oportú:
"Tinc més de 50 anys. Vaig sortir de la crisi industrial, on treballava d'auxiliar administratiu, i em vaig reconvertir al món de la restauració. Aquest any he aprofitat per fer un curs d'auxiliar de barra i sala. I ara crec que m'ha arribat el meu moment de fer un salt de nivell."
D'altres, com en Ferran o la Cristina, valoren que els arribi aquesta oportunitat en una edat on en moltes feines se'ls descarta d'entrada:
Està bé que nosaltres també tinguem una oportunitat. Que no només sigui per a gent jove amb ganes de menjar-se el món... Nosaltres també comptem.
A partir dels 55 anys ets invisible a nivell laboral. I no ho entenc, perquè l'edat i els anys és un element que aporta positivament a l'empresa. L'experiència és important.
"Més arrugues, però menys stories d'Instagram"
En aquest sentit també es posiciona el responsable d'aquest procés atípic. Kim Díaz assegura que aposta per personal més veterà perquè valora l'experiència i el compromís amb la feina que té aquest sector de població:
"Potser ens trobarem amb alguna cana i alguna arruga, però no ens trobarem tantes històries d'Instagram. I d'altra banda, no ho oblidem: són gent que tenen fills a càrrec o altres responsabilitats que han d'atendre. Només per això ja saps que no et fallaran."
De fet, en Kim no és la primera vegada que engega un càsting d'aquestes característiques. El 2015 va obrir un altre local de restauració i va ocupar els vuit llocs de feina, amb treballadors de més de 50 anys. La decisió, explica, va ser un èxit per a tothom:
Tinc molts clients que se'n van de vacances i envien postals als nostres cambrers. Es genera una confiança i una complicitat, que fan que el nostre local sigui un espai fantàstic.
L'impulsor recomana que es repliqui la iniciativa
De fet, Díaz comenta que sovint anima els seus companys empresaris del sector i també d'altres àmbits a seguir aquesta política:
"Hi confio al 100%. Ho recomano molt sempre. Quan ho provin, se n'adonaran que són gent que no et falla: són puntuals, pulcres, educats. Representen moltes qualitats que els fan ser bons cambrers."
Alguns dels candidats que han fet avui l'entrevista ja ho havien provat en l'anterior procés del 2015, i també n'hi ha d'altres que en aquell moment no s'hi van poder presentar. Tots confien, però, que aquesta iniciativa s'estengui a més punts i més responsables s'animin a tenir-los en compte.
Avui és notícia
Tres milions de porcs i senglars morts: el viatge de la pesta porcina per la Unió Europea
Senglars: d'estar prop de l'extinció a ser un risc per a l'expansió de la pesta porcina africana
El preu del porc segueix baixant en picat per evitar excedents i facilitar l'exportació a Europa
S'eleven a 13 els positius per pesta porcina africana, tots dins de la zona afectada
Els pescadors de peix blau podran vendre una part de les tonyines que capturin accidentalment