Sílvia Munt Premi Gaudí d'Honor 2026
Rosalía LUX Tour
Nou atac israelià Gaza
ES-Alert dana
Federica Mogherini
Matthew Perry
Mundial 2026 Trump
Veritats i mentides immigració
Origen pesta porcina
Ajuts cotxe elèctric
Fira de Guadalajara
Manga Barcelona
Copa del Rei
Atlètic Balears Espanyol
Sant Andreu

La patata fregida: per què s'ha encarit l'snack més popular

Aquest tubercle tan consumit, aliment indispensable en el cistell de la compra, és un 8,4% més car que fa un any i mai s'havia comprat a un preu tan alt al pagès

20/08/2025 - 17.43 Actualitzat 20/08/2025 - 17.45

Cruixents per fora i tendres per dins. Un plat senzill, però irresistible, que ha conquerit paladars i estómacs d'arreu del món. Amb quètxup, maionesa, allioli, formatge... les patates fregides s'han convertit en un dels plats més internacionals.

És un producte econòmic, es manté en bon estat durant força temps i combina a la perfecció amb qualsevol plat.

Cada català consumeix de mitjana uns 25 quilos de patates a l'any, segons el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació. D'aquests, disset quilos són patata fresca, 1,2 són patata congelada i la resta són patates processades.


Els preus en origen, en màxims històrics

Al món hi ha més de dues-centes varietats de patata. Entre les més populars, hi ha l'agra, la monalisa, la kennebec o la baraka.

A Catalunya, bona part de la patata que es consumeix prové de la resta d'Espanya, i també de França, Alemanya o Polònia. En català, les patates fregides són conegudes també amb el nom de pataques trumfes, i les fregides, com a rosses.

Hi ha també varietat de preus, al mercat. Justament, aquest tubercle s'ha apujat un 8,4% respecte a fa un any. En origen, la patata mai s'havia pagat tan cara.

Els motius: menys oferta i demanda a l'alça. Consumim més patata de la que es produeix, sobretot als països occidentals.

El preu de la patata ha pujat un 8,4% respecte a fa un any (Europa Press/ASAJA)

Francesc Reguant, president de la Comissió d'Economia Agroalimentària del Col·legi d'Economistes de Catalunya, apunta que el preu que es paga en origen a l'Estat és el més alt des que hi ha registres:

"Des del final de la pandèmia, no ha parat de pujar any rere any. Ara, la patata es paga a 57 cèntims el quilo, més del doble del que costava fa quatre anys."

Uns preus que, remarca Reguant, després s'acaben duplicant o triplicant quan arriben al consumidor, com també denuncien sovint els pagesos.

Un altre dels principals motius de l'augment de preu són els efectes del canvi climàtic. Reguant apunta que la sequera ha provocat pèrdua de collites, canvis fenològics de la planta i noves plagues:

"Tot això n'ha reduït l'oferta. Alhora, una demanda forta i creixent ha provocat una alça de preus."

Reguant també es fixa en la incertesa generada per la inestabilitat geopolítica. Un producte bàsic com la patata és molt sensible a les tensions polítiques i comercials. En un context d'inestabilitat, els preus es disparen.


Negocis de moda especialitzats en patates fregides

Les patates fregides estan tan de moda que hi ha negocis estrictament dedicats a aquest producte. A Barcelona, n'hi ha diversos.

Las Fritas té dos establiments a Ciutat Vella. Cada setmana, venen 1.500 quilos de patates. Les tallen fresques i les fregeixen. Els turistes són els principals clients, a qui agraden sobretot amb allioli.

Un altre dels negocis està ubicat al barri del Raval. Davood Tiri es fa dir "el sultà de les patates fregides". Ven una paperina per només un euro. El secret? Quinze espècies diferents.

En dies de molta feina, passa per la fregidora més de 200 quilos de patates.


Cal combinar i cuinar bé les patates i menjar-ne un cop per setmana

Els experts recomanen combinar la patata amb carn o peix i amanida o verdures (Europa Press/SHAIITH)

La patata és un aliment ric en vitamina C, potassi i fibra. De fregides, cal menjar-ne, sense abusar, i sobretot mirar amb quins aliments es combinen i com es cuinen.

És important utilitzar olis bons i no reutilitzats per fregir les patates. Una bona opció és fer les patates al forn o a la fregidora d'aire.

El nutricionista David Gasol explica que cal combinar bé la patata, un aliment que conté molts hidrats de carboni:

"Si es combinen amb altres aliments rics en hidrats de carboni, generen molt sucre a la sang, que s'acabarà transformant en greix. Per tant, un plat de patates fregides pot anar acompanyat d'una proteïna, sigui peix o carn, i una bona amanida o verdures."

Gasol afegeix que la patata dona varietat de contingut a la dieta, pel seu alt valor en fibra i hidrats, i recomana menjar-ne un o dos cops per setmana, buscant varietat de coccions perquè no sempre sigui fregida.

"Es pot fer al forn, es pot fer estofada, es pot fer bullida..."

 

20 agost, Dia Mundial de les Patates Fregides

El Dia Mundial de les Patates Fregides es va crear l'any 2017 a Irlanda per iniciativa d'una empresa d'aperitius. Des d'aleshores, cada any se celebra aquesta efemèride i, amb el pas del temps, molts països s'han sumat a aquesta celebració.

És un dels snacks més populars i internacionals de la dieta de milions de persones. Del fish and chips britànic a les french fries populars als Estats Units.