Loteria Nadal 2025
Inuncat
Selectivitat 2026 (PAU)
Bustos cas Mercuri
Sumar PSOE
B9 de Badalona
Shein
Sospitós Universitat de Brown
UE Ucraïna fons russos congelats
Ordeig IRTA-CReSA
Incendi Hospitalet de Llobregat
Avatar
Guardiola
Pedri Barça
Joan Laporta

La primera granja de bolets del Pirineu comença a vendre gírgoles

A Catalunya, la majoria dels bolets que es consumeixen són importats. Cada any se n'importen al voltant de 4.000 tones, per un valor d'uns 10 milions d'euros

Redacció

01/11/2023 - 16.59 Actualitzat 02/11/2023 - 12.22

La primera granja de bolets comestibles del Pirineu ja ha començat a donar fruits. Es diuen Bolets Peratxa i, tot just aquesta setmana, després de més d'un any treballant, ja han recollit les primeres gírgoles. Ara les vendran en botigues i restauradors de l'Alt Urgell, la Cerdanya i Barcelona.

Els bolets estan cultivats en hivernacles on hi ha un ambient plenament de tardor: humitat alta, llum suau i una temperatura d'uns 15 graus. Són les condicions climatològiques que necessita la gírgola per florir. Un bolet també conegut com a bolet orella.

Jordina Sánchez Amat, responsable de Bolets Peratxa, explica que sembren el micel·li en un substrat, el deixen incubar i un cop incubat, ja troba el moment ideal per fructificar i, llavors, "surt el bolet". Un bolet que és un complement al bolet silvestre i això, diu, "serveix per desestressar una mica els boscos".

"Deixem respirar una mica més al bosc i complementem-ho amb els bolets cultivats".

Les gírgoles nencessiten unes condicions climatològiques concretes per florir (CCMA)

A Catalunya, la majoria dels bolets que es consumeixen són importats. Cada any se n'importen al voltant de 4.000 tones, per un valor d'uns 10 milions d'euros.

Juan Martínez, investigador del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, afirma que "la societat catalana consumeix més bolets dels que realment tenim o produeixen els nostres boscos".

"La clau és la innovació en el tema d'espècies. Tenim un potencial enorme. Hi ha espècies que, per la seva textura, color, aroma, segur que a nivell de restauració, és molt, molt apreciada."

Però el seu cultiu és encara força costós. Jordina Sánchez Amat assegura que el que els permet la gírgola és "fer un preu per un producte ecològic més assequible que altres bolets que necessiten un procés més llarg o substrats més cars".

I així complir l'objectiu d'abastir el mercat dels bolets a qualsevol època de l'any.