Loteria de Nadal 2025
Comicis a Extremadura
Tiroteig a Johannesburg
Dossier Epstein
Tales il·legals arbres
Mort violenta Molins de Rei
Inuncat
Oficines Correus Extremadura
B9 de Badalona
Selectivitat 2026 (PAU)
Bustos cas Mercuri
Sumar PSOE
Vila-real Barça
Girona Atlètic de Madrid
Marcelino

Cuina

L'Acadèmia Catalana de Gastronomia premia Oriol Rovira i el restaurant "El Gaig"

Oriol Rovira, cuiner del restaurant "Els Casals", de Sagàs, ha guanyat el premi de Cuiner Jove 2004 que atorga l'Acadèmia Catalana de Gastronomia, mentre que el restaurant "Gaig" de Carles Reig ha estat distingit amb el premi de Restaurant de l'any.

16/12/2004 - 00.00 Actualitzat 16/12/2004 - 17.29

Rovira, de 30 anys, és propietari des de fa cinc d'un establiment a Sagàs, a prop a Manresa, del qual el jurat de l'Acadèmia ha valorat "haver sabut construir, fora dels corrents mediàtics de la ciutat, una cuina culta, actual i plantada en els gustos i les tradicions de la cuina popular". "Els Casals" és fora dels circuits gastronòmics, enmig d'una explotació agrícola que té el nucli urbà més pròxim a deu quilòmetres, en què treballen els cinc germans Rovira, i el restaurant forma part d'una de les masies de la finca en què hi ha, a més a més, un hotel amb vuit habitacions que regenta la família. Les aus com pollastres i pulardes, els ous, la llet, i gairebé tots els productes de l'hort són de la mateixa finca, que compta fins i tot amb trufes, una circumstància que marca molt la carta del restaurant en temporades, i segons l'ordre de la pròpia naturalesa. Aficionat a la cuina des de sempre, Oriol Rovira va decidir que volia ser cuiner als 13 anys, i després d'acabar els seus estudis en una escola d'hostaleria va passar per algunes cuines importants del País Basc i de Catalunya, entre elles, Alkimia, de Jordi Vilà, amb qui aquest any competia pel guardó juntament amb Xavier Franco del restaurant "Sauc", i Oriol Llavina del "Cigró d'Or". Al restaurant "Reig", de Carles Gaig, nomenat Restaurant de l'any 2004, i que competia amb "L'Esguard", "Abac", "El Bulli" i "Drolma", s'ha valorat la recerca de resultats innovadors en la seva cuina a partir de gustos tradicionals, i el ser un sòlid puntal de la cuina catalana. L'Acadèmia Catalana de Gastronomia ha premiat també en la seva tasca de divulgació a la publicació "Descobrir Cuina" perquè a més a més d'informar de les novetats del món gastronòmic promociona productes catalans i incorpora els cuiners més il·lustres del país. Cèsar Cànovas, un sommelier autodidacte que ha quedat aquest any en desè lloc al Campionat del Món celebrat a Atenes, és el nou Professional de l'any, mentre que el Premi Especial a una trajectòria ha recaigut en Josep Monje, del "Via Véneto".