Migrants d'alt nivell socioeconòmic
Per què els expats trien Catalunya com a destí? "30 minuts" analitza l'impacte d'aquest fenomen creixent
El reportatge "Expats", del "30 minuts", analitza el fenomen de l'arribada d'expats a Catalunya, migrants de nivell socioeconòmic elevat que treballen per a empreses internacionals, moltes de l'àmbit tecnològic, i provenen de països amb economies fortes, com el Regne Unit, França, Alemanya, els Estats Units, el Canadà o els països escandinaus.
22/04/2025 - 12.28 Actualitzat 19/09/2025 - 12.19
Des del 2012, el Centre d'Estudis Demogràfics detecta l'augment d'aquesta migració qualificada amb formació universitària en unes zones molt concretes. Barcelona i diverses poblacions catalanes, com Girona, els resulten un destí molt atractiu: disposen d'un sou mitjà internacional per sobre del sou mitjà local, busquen ciutats ben connectades amb bons aeroports i un bon clima, a prop de la natura, i que els permetin gaudir d'un determinat estil de vida.
Segons el demògraf i investigador del Centre d'Estudis Demogràfics Antoni López Gay, "trien el destí no tant per l'oferta de feina, sinó per motius relacionats amb l'estil de vida. En anglès s'anomena 'life style migration'".
Però, quin impacte té aquest flux migratori? El reportatge "Expats" s'ha fixat en barris de Barcelona com l'Eixample, el Poblenou i la Barceloneta, i també en poblacions com Girona, i ha entrevistat diversos expats d'Holanda, del Regne Unit, del Brasil i del Canadà. Per què van triar Catalunya com a destí? De què treballen? Quant temps voldrien quedar-s'hi? A quines escoles porten els fills? S'han integrat a les poblacions? Han après el català, el castellà? Es comuniquen en anglès?
El "30 minuts" també interroga els veïns per saber com viuen les transformacions que comporta aquest flux migratori.
"A casa, sempre diem que el Poblenou s'ha convertit en un territori brunch", remarca la comunicadora Alba Riera.
"Hi ha locals que estan pensats per a ells, i no t'atenen ni en català ni en castellà: directament en anglès", destaca Joan Vallès, cuiner del restaurant Gegant.
Al reportatge hi participen l'antropòloga Fabiola Mancinelli, experta en nòmades digitals; l'economista Josep Oliver; l'alcalde de Girona, Lluc Salellas, i representants de l'Ajuntament de Barcelona, del Mobile World Capital i de l'Observatori d'Antropologia del Conflicte Urbà.
"És molt fàcil culpabilitzar els expats perquè són visibles, -assenyala l'antropòleg urbà José Mansilla-, però els expats no són els responsables de tot això. Són els que se'n beneficien, els responsables."
Fitxa tècnica:
Un reportatge de: Genís Cormand i Sara Segarra Vidal
Producció: Arlet Rodríguez Galiano
Imatge i muntatge: Helena Ribas Surroca
"Expats" és una producció de 3Cat.
Avui és notícia
Junts, PP i PSOE desbloquegen les lleis per lluitar contra la multireincidència
El jutge va qüestionar fins a deu cops la demència de Pujol i va preguntar si fingia
El preu del porc segueix baixant en picat per evitar excedents i facilitar l'exportació a Europa
S'eleven a 13 els positius per pesta porcina africana, tots dins de la zona afectada
La UE amplia la prohibició d'exportar porc, però només afecta l'1% de granges catalanes