L'últim molí d'oli del Vallès Oriental, a punt de tancar per jubilació després de 100 anys
Si Can Sapera tanca portes, els productors hauran de portar l'oli a premsar fora de la comarca però saben que és "és crucial collir les olives i moldre-les de seguida"
Redacció
02/02/2025 - 16.07 Actualitzat 04/09/2025 - 12.39
El molí centenari de Can Sapera, a Santa Eulàlia de Ronçana, és l'últim que queda al Vallès Oriental. Si tanca portes suposarà un trasbals per a la quinzena de productors professionals d'oli, perquè passaran de fer 15 minuts de trajecte fins al molí a més d'una hora.
Tenir el molí a prop dels camps és important per no perdre temps i perquè l'oliva no es malmeti i l'oli no perdi qualitat. "L'oliva ha d'ésser premsada així que és arreplegada", ja ho diu la dita. I els productors d'oli en són ben conscients.
La vera és l'oliva tradicional i històrica de la comarca. Aquest any ha estat una temporada excepcional que ha superat de llarg la del 2020, que ja es va considerar molt bona. Una qualitat i quantitat per a les quals la proximitat del molí és molt important.
Avui és notícia
Seria viable una Catalunya amb 10 milions d'habitants? L'augment de la població, a debat
Reptes polítics del 2026 i què ha quedat pendent: de l'habitatge al finançament o l'amnistia
El temporal arriba a la fi però es demana prudència pel risc d'allaus i el nivell dels cabals
Es reprèn la recerca de la família valenciana desapareguda a Indonèsia en un naufragi
Erradicar el sensellarisme: en tràmit una llei que "evitarà situacions com la de Badalona"