
Catalunya nit
Mae i Vraba: cuina catalana d'autor, creativa i amb tocs de fusió
Barcelona té dues noves ofertes gastronòmiques que han posat en marxa xefs reconeguts, amb personalitats culinàries diferenciades però amb trets en comú
27/10/2023 - 16.08 Actualitzat 26/10/2023 - 23.24
Des de fa poques setmanes funcionen a Barcelona dos nous restaurants comandats per xefs de renom: el Vraba, dels cuiners Albert Ventura i Jordi Vilà, al Port Vell de Barcelona, i el Mae, de Germán Espinosa i Diego Mondragón, al carrer Sant Elies del barri de Sant Gervasi.
Es tracta dels nous projectes de cuiners que, al llarg de les seves carreres, han obert locals propis i també han acumulat experiència en fogons guardonats amb estrelles gastronòmiques. Vraba i Mae fan cuina catalana creativa, amb tocs de fusió, i s'han instal·lat en espais emblemàtics.
Mae: fonaments mediterranis amb ingredients de cuina caribenya
El Mae ocupa el local íntim i minimalista on durant més de tres dècades hi va haver el Racó d'en Freixa i el Freixa Tradició. El barceloní Germán Espinosa s'ha associat amb el colombià Diego Mondragón i la xef Mariella Rodríguez, de Costa Rica.
En aquest país "mae" significa 'col·lega', i han triat aquesta paraula per donar nom a un restaurant que fa sincretisme gastronòmic: elaboren plats creatius de base mediterrània, personalitzats, amb els ingredients de la cuina caribenya. Com diuen ells, cuina local amb rebost global.
"Ens vam conèixer tots a Barcelona. Vam treballar plegats a Fonda Espanya, amb Martín Berasategui. Teníem un gran recorregut. Quan ens vam posar a pensar en la idea del restaurant, volíem defugir el concepte de la fusió, però alhora jugar el joc de les dues cuines. Vam trobar aquest concepte de "sincretisme" per representar el xoc de les dues cultures"
Vraba: cuina catalana amb tocs globals
Pel que fa al Vraba, és un projecte dels xefs Albert Ventura i Jordi Vilà que té la particularitat que neix com un encàrrec, ja que és el restaurant oficial de l'America's Cup Experience, el centre de divulgació de la Copa Amèrica 2024. És un establiment molt gran, amb menjadors interiors i terrassa, i espais còmodes per fer una copa.
Han dissenyat una carta amb base local, la cuina catalanomediterrània d'autor, amb molt de peix a la brasa i tocs globals com el sushi, el lobster roll o els ceviches. Albert Ventura descriu la voluntat del projecte:
"Hem fet un restaurant amb personalitat, molt nostre, perquè la gent que vingui d'arreu del món pugui entendre com som nosaltres."
Tot i estar integrat en un equipament tecnològic on es fan les exposicions immersives de la Copa Amèrica, el Vraba és un restaurant d'esperit mariner amb vistes a la Barceloneta.
Avui és notícia
Tres milions de porcs i senglars morts: el viatge de la pesta porcina per la Unió Europea
Senglars: d'estar prop de l'extinció a ser un risc per a l'expansió de la pesta porcina africana
El preu del porc segueix baixant en picat per evitar excedents i facilitar l'exportació a Europa
S'eleven a 13 els positius per pesta porcina africana, tots dins de la zona afectada
Els pescadors de peix blau podran vendre una part de les tonyines que capturin accidentalment