Héctor Alterio
Jubilació
Peter Greene
"Trump gold card"
Carles III
Trinitarios Catalunya
La Xina i el Japó
Cas Leire Díez
UCO
Trump Europa
Concerts Nadal
Messi Índia
Gabriel Masfurroll
Barça Osasuna

Tornen les cireres: com triar-les i aprofitar-les per triomfar aquesta primavera

Idees, trucs i receptes per gaudir d'una de les fruites més esperades de l'any

16/05/2025 - 15.38 Actualitzat 19/09/2025 - 12.23

Són vermelles, són llamineres i són sinònim que la primavera va de debò. Una de les fruites més esperades de l'any torna als mercats… i és moment de saber triar bé. 

Però com saber quines cireres val la pena comprar i quines és millor descartar? 

A "El suplement" de Catalunya Ràdio t'ho expliquem amb la veu de l'experiència: la de l'Imma Tugas, productora del Parc Agrari del Baix Llobregat, i el Pep Nogué, cuiner de confiança (i de bon paladar).

Com reconèixer una bona cirera?

Per saber si estàs davant d'una cirera de qualitat, fixa't en aquests indicadors: 

1. Color intens i uniforme 

Res de cireres pàl·lides: com més vermelles i brillants, millor. 

2. Ferma al tacte 

Han de ser consistents, però no dures com una pedra. 

3. Cua verda i ben fixada 
Una cua seca o que es desprèn fàcilment indica que ja no són fresques. 

4. Sense taques ni humitats 
Una superfície neta i seca és garantia de bona conservació. 

I si pots tastar-ne una abans de comprar (mirant amb dissimulació, esclar), molt millor. 

Conservació: menja-les aviat i fresques

Les cireres tenen una vida útil curta. Segueix aquests consells per conservar-les

  • No les rentis fins just abans de menjar-te-les.
  • Guarda-les a la nevera amb la cua
  • També pots conservar-les amb anís o kirsch per a ús gastronòmic.

Com fer-les brillar més enllà de les postres?

Les cireres poden ser molt més que un caprici improvisat. Aquí tens algunes idees per treure'n tot el suc:

  • Gaspatxo de cireres i tomàquet: refrescant, viu i sorprenent. Amb una mica de gamba crua per sobre, es converteix en un plat d'alta cuina. Bocato di cardinale! 
  • Ànec amb cireres: la dolçor afruitada contrasta amb la greixor del magret o el confit. És una combinació que mai falla. 
  • Cireres en licor (anís, kirsch, brandi...): deixa-les macerar i guarda-les per afegir a coques, cocs o per acompanyar un moment de nostàlgia dolça. 
  • Amb xocolata negra: clàssic? Sí. Antic? Potser. Però sempre irresistible. Com les modes: tot torna.

Per als que els agrada més cuinar, en Pep Nogué proposa opcions com gaspatxo de cireres i tomàquet, licors i melmelades casolanes.

Una altra opció deliciosa és fer-les amb conill

D'on venen les bones cireres?

Si busques les millors cireres de Catalunya, fes cap al Baix Llobregat: Sant Climent, el Papiol, Torrelles, Santa Coloma de Cervelló... L'origen importa, i molt. A la zona s'hi fa una cirera dolça, de qualitat i collida amb cura. 

Així que ja ho saps: si vols bones cireres, tria-les amb ull crític, menja-te-les fresques i dona'ls-hi una segona vida a la cuina

Pots escoltar tota la conversa d'"El suplement" de Catalunya Ràdio en aquest enllaç.