
Tornen les cireres: com triar-les i aprofitar-les per triomfar aquesta primavera
Idees, trucs i receptes per gaudir d'una de les fruites més esperades de l'any
16/05/2025 - 15.38 Actualitzat 19/09/2025 - 12.23
Són vermelles, són llamineres i són sinònim que la primavera va de debò. Una de les fruites més esperades de l'any torna als mercats i és moment de saber triar bé.
Però com saber quines cireres val la pena comprar i quines és millor descartar?
A "El suplement" de Catalunya Ràdio t'ho expliquem amb la veu de l'experiència: la de l'Imma Tugas, productora del Parc Agrari del Baix Llobregat, i el Pep Nogué, cuiner de confiança (i de bon paladar).
Com reconèixer una bona cirera?
Per saber si estàs davant d'una cirera de qualitat, fixa't en aquests indicadors:
1. Color intens i uniforme
Res de cireres pàl·lides: com més vermelles i brillants, millor.
2. Ferma al tacte
Han de ser consistents, però no dures com una pedra.
3. Cua verda i ben fixada
Una cua seca o que es desprèn fàcilment indica que ja no són fresques.
4. Sense taques ni humitats
Una superfície neta i seca és garantia de bona conservació.
I si pots tastar-ne una abans de comprar (mirant amb dissimulació, esclar), molt millor.
Conservació: menja-les aviat i fresques
Les cireres tenen una vida útil curta. Segueix aquests consells per conservar-les:
- No les rentis fins just abans de menjar-te-les.
- Guarda-les a la nevera amb la cua.
- També pots conservar-les amb anís o kirsch per a ús gastronòmic.
Com fer-les brillar més enllà de les postres?
Les cireres poden ser molt més que un caprici improvisat. Aquí tens algunes idees per treure'n tot el suc:
- Gaspatxo de cireres i tomàquet: refrescant, viu i sorprenent. Amb una mica de gamba crua per sobre, es converteix en un plat d'alta cuina. Bocato di cardinale!
- Ànec amb cireres: la dolçor afruitada contrasta amb la greixor del magret o el confit. És una combinació que mai falla.
- Cireres en licor (anís, kirsch, brandi...): deixa-les macerar i guarda-les per afegir a coques, cocs o per acompanyar un moment de nostàlgia dolça.
- Amb xocolata negra: clàssic? Sí. Antic? Potser. Però sempre irresistible. Com les modes: tot torna.
Per als que els agrada més cuinar, en Pep Nogué proposa opcions com gaspatxo de cireres i tomàquet, licors i melmelades casolanes.
D'on venen les bones cireres?
Si busques les millors cireres de Catalunya, fes cap al Baix Llobregat: Sant Climent, el Papiol, Torrelles, Santa Coloma de Cervelló... L'origen importa, i molt. A la zona s'hi fa una cirera dolça, de qualitat i collida amb cura.
Així que ja ho saps: si vols bones cireres, tria-les amb ull crític, menja-te-les fresques i dona'ls-hi una segona vida a la cuina.
Pots escoltar tota la conversa d'"El suplement" de Catalunya Ràdio en aquest enllaç.
Avui és notícia
Els socis d'investidura pressionen Sánchez perquè mogui fitxa pels escàndols que esquitxen el PSOE
Els pescadors catalans podran pescar finalment 143 dies al Mediterrani el 2026
Mor l'actor Héctor Alterio als 96 anys
La variant K de la grip A, protagonista d'una temporada de grip que es preveu excepcional
Jubilar-se abans o després del que toca: quines opcions tens i quins avantatges i inconvenients hi ha